Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB) a acuzat sâmbătă o nouă tentativă de înființare a unei noi Camere de Comerț în București pentru preluarea complexului Romexpo și restul patrimoniului CCIB, potrivit unui comunicat de presă al Camerei. 'Lăcomia de a pune mâna pe Romexpo și alte societăți care formează patrimoniul legal al Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), precum și pe sediul acestei organizații neguvernamentale a atins în acest moment cote pe care nici litera și nici spiritul legii nu pare să le mai intimideze', se precizează în comunicat. Atacul pentru dezmembrarea CCIB a început la finele anului 2007, când Guvernul României a încercat să abroge dispozițiile art. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 709/2005 privind recunoașterea înființării Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. 'Prin Hotărârea Guvernului nr. 1187/2007, adoptată în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Legislativ si cu încălcarea normelor de tehnică legislativă, a normelor privind transparența decizională și cu ignorarea procedurilor privind avizarea proiectelor de acte normative, se încerca tocmai abrogarea prevederilor referitoare la sediul, organele de conducere, patrimoniul și statutul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Întrucât această tentativă a eșuat prin suspendarea de către instanță a aplicării HG 1187/2007, în martie 2008 se încearcă, în mod ilegal, înființarea unei alte Camere de Comerț, purtând tot numele de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București și având sediul tot în București, tot în Bdul O. Goga nr 2', se mai arată în comunicat.
Potrivit CCIB, înființarea unei alte Camere de Comerț ar încălca următoarele drepturi a Camerei: numele de 'Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București' este protejat prin Certificatul de înregistrare a mărcii nr. 73416 emis de OSIM la 18.08.2005 cu valabilitate pe timp de 10 ani; Legea 335/2007, care reglementează activitatea Camerelor de Comerț stipulează, la art. 7 (2) că "la nivelul fiecărui județ și al municipiului București poate funcționa o singură Cameră de Comerț".
De asemenea, CCIB acuză încălcarea Decretului Lege 139/1990, ce privește reluarea activităților Camerei prin voința comercianților din municipiului București fiind recunoscută de Guvern prin Hotărârea 709/2005.
'De la dobândirea personalității juridice CCIB și-a organizat activitatea, a încheiat 35 acorduri și documente de colaborare cu organe și organisme din afara granițelor României, a câștigat prin licitație 7 proiecte internaționale și 8 proiecte interne, participă la lucrările a numeroase organisme de interes național și local, inclusiv la realizarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a României, a redactat unele capitole și părți ale Strategiei Naționale de Export. Toate acestea au fost făcute în scopul deservirii celor peste 2.700 de membri, în special, și a comunității oamenilor de afaceri, în general', potrivit aceluiași comunicat de presă.
'O serie de ilegalități'
Cu toate acestea, în 5 martie 2008, la inițiativa unui redus grup de interese, a avut loc o Adunare Generală prin care s-a decis înființarea unei noi Camere de Comerț și Industrie a Municipiului București, 'o structură ilegală și menită a crea un paravan pentru acapararea patrimoniului CCIB, care funcționează legal și și-a dobândit în mod legal patrimoniul și sediul'.
Mai mult, potrivit CCIB, seria ilegalităților pentru înființarea unei noi Camere de Comerț în București continuă prin faptul că Ministerul Economiei și Finanțelor a acceptat să acorde noii structuri un Cod Unic de Identificare (23529532) la data de 18 martie 2008.
Camera, care încearcă să uzurpe drepturile legale ale CCIB, a intentat acțiune în Justiție împotriva singurei Camere de Comerț și Industrie a Municipiului București care funcționează legal în Capitală, solicitându-se interzicerea dreptului de a folosi denumirea sub care a fost constituită. 'Ne exprimăm convingerea că Justiția din România își va dovedi imparțialitatea și va înăbuși rapid o tentativă care riscă să erodeze credibilitatea mediului de afaceri din România, și nu numai, în legislația română și sistemul cameral, și că nu vom fi puși în situația de a ne apăra drepturile peste hotare, ceea ce nu vom ezita să facem pentru a ne proteja numele, sediul, patrimoniu și, în cele din urmă, existența de 140 de ani", informează CCIB.
CCIB, acționară la 4 societăți
Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București deține 35% din acțiunile complexului Romexpo, societate care dispune de propriul său centru de expoziții, denumit Complexul Expozițional Romexpo. Târgul Internațional București, cuprinde 42 de pavilioane cu o suprafață de expunere totală de 100.000 mp, din care cca. 55.000 mp interior și peste 45.000 mp în aer liber.
De asemenea, Camera de Comerț este acționară și la Centrul de Afaceri Marea Neagră Hotel President****. Un hotel de 4 stele, situat la 50 m de țărmul Mării Negre în centrul orașului Mangalia, cu 65 de spații de cazare și saună, masaj, gimnastică, Business Club cu biliard, șah și rummy.
Totodată, CCIB mai este acționară și la Rominvent, agenție specializată în domeniul protecției proprietății industriale și la Edimpress Camro.
Registrul Comerțului ar putea trece la CCIR
Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) ar putea trece din subordinea Ministerului Justiției (MJ) în cea a Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), variantă în care a funcționat până în 2002, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul pentru IMMCTPL. Trecerea ONRC din subordinea MJ în cea a CCIR a fost prevăzută într-o lege adoptată de Parlament în primăvara anului 2006 și declarată neconstituțională, ulterior, de Curtea Constituțională din cauza modului în care a fost adoptată.
"Este normal ca Registrul Comerțului să se întoarcă la Camerele de Comerț, pentru că a fost creat de ele. Cât a funcționat în subordinea Ministerului Justiției, s-a îndepărtat de comerciant și de sensul pentru care a fost creat", a declarat agenției Mediafax Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comerț, Turism și Profesiuni Liberale. El a adăugat că proiectul, aflat în prezent în dezbatere publică, va ajunge pe masa Guvernului în maximum o lună
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << âMonografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<