Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile se anuleaza daca:
a) Este declarata inactiva fiscal potrivit art. 78^1 Cod procedura fiscala-art. 153(9)a)
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - din oficiu - art. 153(9^1)a)
- Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA - data comunicarii deciziei de declarare in inactivitate
- Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, organele fiscale
inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA din oficiu, de la data la
care a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii
b) A intrat in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului- art. 153(9)b)
- Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - din oficiu - art. 153(9^1)a)
- Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA - data inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului
- Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, organele fiscale inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA din oficiu, de la data la care a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii
c) asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila au inscrise in cazierul fiscal-art. 153(9)c):
- infractiuni de natura celor care se inscriu in cazierul fiscal si/sau - faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) OG nr. 75/2001: atragerea raspunderii solidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent, stabilita prin decizie a organului fiscal ramasa definitiva in sistemul cailor administrative de atac sau prin hotarare judecatoreasca.
- Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - din oficiu - art. 153(91) b)
- Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA - de la data comunicarii deciziei privind anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA
- Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, organele fiscale inregistreaza persoana impozabila in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile, daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
- Solicitarea inregistrarii se face prin completarea si depunerea formularului 099-"Cerere de inregistrare in scopuri de TVA potrivit art. 153 alin. (9^1) lit. b)-d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare" prevazut de Ordinul ANAF nr. 1426/2012, bifand casuta de la pct. 1.
Formularul 099 se completeaza in doua exemplare si se depune la registratura organului fiscal sau prin posta cu confirmare de primire, putand fi descarcat de pe portalul ANAF-sectiunea Asistenta contribuabili-Formulare si programe utile-Toate formularele cu explicatii.
d) Nu a depus pe parcursul unui semestru niciun decont de TVA (lunar sau trimestrial), dar nu este declarata inactiva sau in inactivitate temporara-art. 153(9)d)
- Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - din oficiu - art. 153(9^1)c)
- Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA - din prima zi a celei de-a 2-a luni urmatoare respectivului semestru, respectiv:
- 1 august pentru persoanele impozabile care nu au depus niciun decont
de TVA in primul semestru calendaristic;
- 1 februarie pentru persoanele impozabile care nu au depus niciun decont de TVA incel de-al doilea semestru calendaristic.
- Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, organele fiscale inregistreaza persoana impozabila in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, pe baza urmatoarelor informatii/documente furnizate de persoana impozabila:
1. prezentarea deconturilor de taxa nedepuse la termen;
2. prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa.
Solicitarea inregistrarii se face prin completarea si depunerea formularului 099, bifand casuta de la pct. 2;
Dupa prima abatere persoanele impozabile vor fi inregistrate in scopuri de TVA, daca indeplinesc toate conditiile prevazute de lege, numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii.
Obs. in cazul in care abaterea se repeta dupa reinregistrarea persoanei impozabile, organele fiscale vor anula codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.
099
e) in deconturile TVA depuse - art. 153(9)e):
- pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica si
- pentru 2 perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost eviden#iate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - din oficiu - art. 153(9^1)d)
Data anularii inregistrarii in scopuri de TVA - din prima zi a celei de-a 2 luni urmatoare respectivului semestru calendaristic, astfel:
- 1 august, respectiv 1 februarie, pentru persoanele care in niciun decont de TVA dintre cele depuse pentru perioada ianuarie - iunie, respectiv iulie-decembrie, nu au declarat achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii
*Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, organele fiscale inregistreaza persoana impozabila in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile, pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice cel mai tarziu in cursul lunii urmatoare celei in care a solicitat inregistrarea in scopuri de TVA
Solicitarea inregistrarii se face prin completarea si depunerea formularului 099, bifand casuta de la pct. 3;
Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
Obs. In situatia in care persoana impozabila nu depune o cerere de inregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.
f) Persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA - art. 153(9)f)
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - la solicitare sau din oficiu-pct. 66(15) g) in situatia prevazuta la art. 152 alin. (7), respectiv solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal - art. 153(9)g)
Anularea inregistrarii in scopuri de TVA - la solicitare prin formularul 096-art. 152(7), Ordinul ANAF nr. 53/2012;
!! A se vedea materialul infomativ "Preciz#ri privind posibilitatea scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, incepand cu 1 ianuarie 2012", publicat pe site-ul: www.finantepublice.ro, la sectiunea "Noutati".
ATENTIE !!!
Incepand cu 1 ianuarie 2012, persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e), pana la data reinregistrarii in scopuri de TVA nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 152, respectiv nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada in care nu au cod valid de TVA, dar au obligatia sa colecteze TVA emitand facturi cu TVA pentru operatiunile impozabile desfasurate in perioada respectiva, fiind supusi obligatiei de plata a TVA astfel colectata.
TVA colectata, aferenta operatiunilor impozabile desfasurate in perioada in care contribuabilii mentionati nu au cod valid de TVA, se declara in declaratia 311 (vezi pagina nr. 4), care se depune la organul fiscal, conform art. 1563 alin.
(10) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea TVA pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate si/sau achizitiile de bunuri #i/sau de servicii pentru care contribuabilii respectivi sunt obligati la plata TVA (de exemplu: achizitii intracomunitare de bunuri, servicii intracomunitare primite, etc.).
[art. 153 alin. (9^1) lit. d) teza a 4-a, art. 11 alin. (1^1), (1^3), (1^4) Cod fiscal, OPANAF nr.
418/2012]
In cazul in care aceste persoane impozabile efectueaza livrari de bunuri prin organele de executare silita, depun declaratia 311, dar plata taxei se efectueaza de organul de executare silita sau, dup# caz, de cumparator. [art. 156^3 alin. (10), pct. 75 din norme, pct. 80^1 alin. (2) din norme]
Incepand cu 1 iulie 2012, cumparatorii care efectueaza achizitii de la persoanele impozabile c#rora li s-a anulat codul de TVA nu au drept de deducere a TVA pentru achizitii, cu excepia achizitiilor de bunuri prin procedura de executare silita.
Exceptie: Cumparatorii care efectueaza achizitii de la persoane impozabile aflate in categoria inactivilor fiscali, incepand cu data 27 noiembrie 2004, nu au dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferenta achizitiilor, cu exceptia achizitiilor de bunuri efectuate prin procedura de executare silita.
OBS.!!!
Inactivii fiscal - daca desfasoara activitati economice, pe langa faptul ca nu beneficiaza de dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate in perioada in care nu au cod valid de TVA, nu au nici dreptul de deducere a cheltuielilor cu achizitiile efectuate. [art. 11 alin. (1^1) si (1^2) Cod fiscal]