search

Care este limita maxima pentru ridicarile de numerar din contul unei firme?

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Daca o firma are doua conturi in lei si doua in valuta la banca, se poate ridica numerar in aceeasi zi de pe fiecare cont? Care este conform legii, limita maxima de ridicare numerar, lei si valuta de la banca?
 
Potrivit prevederilor de la art. 1(2) din Legea 70/2015, prevederile prezentului capitol nu se aplica Trezoreriei Statului, institutiilor de credit, institutiilor emitente de moneda electronica, institutiilor care presteaza servicii de plata, autorizate de Banca Nationala a Romaniei sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit legii, institutiilor financiare nebancare si entitatilor care efectueaza operatiuni de schimb valutar, definite potrivit legii, pentru operatiunile specifice activitatii pentru care acestea au fost autorizate, precum si operatorilor din domeniul jocurilor de noroc.
 
Aceste prevederi se aplica si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei, incadrarea in plafoanele prevazute de prezentul capitol se efectueaza in functie de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunilor de incasari sau plati.
 
Potrivit prevederilor de la art. 11 (1), se interzice persoanelor prevazute la art. 1 alin. (2)( asadar bancilor) sa elibereze persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) si art. 8 sume in numerar peste plafonul stabilit la art. 3 alin. (1) lit. c), pe fiecare persoana si tranzactie, cu exceptia operatiunilor prevazute la art. 5.
 
Art. 3 (1) lit. c) stabileste limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
 
La art. 5 din Legea 70/2015, se fac urmatoarele precizari:
 
Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:
(..)
d) retragerea de numerar din conturi deschise la institutiile de credit sau la institutiile care presteaza servicii de plata si care sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal prevazute de lege si pentru alte operatiuni de plati efectuate catre persoanele fizice;
 
Asadar, se pot retrage din banca intr-o singura zi, fara a fi plafonate, sume pentru plata salariilor si a altor drepturi catre personal precum si pentru plati catre persoane fizice, asa dupa cum se mentioneaza la lit. d) de la art. 5, insa pentru celelalte plati se pot efectua retrageri in limita plafonului stabilit la art. 3 lit. c).
 
In mod normal, institutia respectiva, chiar daca aveti mai multe conturi deschise, are obligatia limitarii retragerii sumelor necesare efectuarii altor plati, in afara celor de la art. 5, care nu sunt limitate.


Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.  


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1714251600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice