search

Ce conditii de factoring sunt valabile in 2016?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Datorita limitarilor actuale impuse creditarii clasice, in principal ca urmare a devalorizarii garantiilor imobiliare, operatiunea de factoring poate fi o alternativa pentru acele firme care au sume semnificative de incasat din furnizarea de bunuri si servicii, si care doresc sa aiba finantari rapide a activitatii.

In general, bancile sunt promotoarele activitatii de factoring - banca detine mare parte din capitalul social al societatii de factoring si tot ea ii furnizeaza capital de exploatare. Insa, societatile de factoring functioneaza, in conformitate cu legislatia bancara din majoritatea tarilor, ca institutii independente.

Factoringul este contractul incheiat intre factor (care poate fi o societate bancara sau o institutie financiara specializata) ?i aderent (care poate fi un vanzator de bunuri sau un furnizor de servicii), prin care:
- factorul furnizeaza finantarea, urmarirea creantelor ?i asigurarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vânzare, creantele nascute din vânzarea de bunuri sau prestari servicii catre terti.

Prin aceasta operatiune, furnizorul primeste plata imediat ce marfurile au fost livrate, iar societatea de factoring isi asuma intreaga responsabilitate a incasarii creantelor si suporta toate pierderile eventuale cauzate de rau platnici. Societatile de factoring percep dobanzi pe perioada cuprinsa intre plata si incasare, plus un comision de incasare, calculat procentual la valoarea facturilor.

Cele mai importante forme ale factoringului sunt:

- factoringul cu regres - in acest caz riscul insolvabilitatii sau al refuzului de plata a creantelor de catre debitor este suportat de catre aderent, factorul rezervandu-si dreptul de regres impotriva aderentului in cazul în care debitorul nu achita, la scadenta, creantele transferate;

Continuarea aici.

Noutati contabile 1714165200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice