search

Ce cred investitorii despre Romania de astazi

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
  • "Guvernul trebuie sa faca si el ceva, nu poate lasa totul pe seama investitorilor";
  • "Trebuie sa creeze locuri de munca si stabilitate";
  • "Ne temem de instabilitate, dar si de populism, acesta este cancer pentru economie";
  • "Drumul populistilor spre putere este croit de televiziunile care apartin acestora si acesta este un pericol real in anul electoral care urmeaza";
  • "Ne intereseaza foarte mult cine va castiga majoritatea in alegeri, cine va face coalitie pentru guvernare";
  • "Suntem mai putin optimisti decat guvernul, nu credem ca Romania va putea trece la moneda euro in 2015, dar faptul ca si-a propus nu este rau";
  • "Suntem pentru o legatura stransa intre politica si economie, una fara alta nu se poate";
  • "Investitorii germani au continuat sa vina in Romania si in anii de criza, aceasta tara are potential";
  • "De autoritatile locale si de guvenarea centrala depinde ca lucrurile sa mearga mai departe, Romania sa atraga tot mai mult capital."

Sunt cateva dintre gandurile, temerile si ideile investitorilor germani care s-au intalnit joi seara la Cluj-Napoca, reprezentanti ai unor firme, companii dar si simpli membri ai comunitati de afaceri germane.

Ei nu s-au plans de conditiile din Romani, dar au trecut in revista succint pericolele care ar putea urma, atat pe plan intern cat si international. in mod cert, in primul rand se tem de instabilitate. Instabilitate politica, legislativa, fiscala, monetara.

Grupul lor s-a largit cu fiecare an, investitiile germane in Romania, spun ei, au ajuns pe primul loc, iar semnalele sunt ca trendul continua. De ce sunt atrasi de Romania? Uni au radacini aici, altii sunt sasi plecati, dar care s-au intors bazandu-se pe ce stiau despre piata din Est. Altii au descoperit potentialul din IT al Romaniei, iar altii, pur si simplu, au decis sa exploateze o piata care crede in calitatea germana in mod traditional. N-au fost nevoiti sa spuna mai mult de atat: suntem nemti!

Ce este insa demn de invatat de la ei? Sunt un grup, acolo au fost prezenti peste 150 de nemti, unii reprezentand asociatii din Sibiu sau Brasov, altii din capitala. Sunt uniti, colaboreaza, apeleaza unii la altii pentru consultanta, ajutor, schimb de informatii si chiar isi fac vanzare unii altora, in grup. Functioneaza ca parteneri si prieteni. Comunica, si asta ii ajuta foarte mult. Daca au avut o problema cu administratia din Brasov, o au si la Cluj, atunci afla cum s-a rezolvat acolo si o propun aici. Au relatii institutionale prin camera de comert romano-germana, dar si informale, prin intermediul relatiilor de grup.

Istoria ne arata ca, in vremuri grele, solidaritatea, cooperarea - mai ales in afaceri - este o conditie necesara. Cu cat competitia pentru piata devine mai puternica, cu atat este mai mare nevoie de "grupuri" care sa functioneze ca niste rotite ale marelui angrenaj. "Grupul" are resurse mai mari, are o putere de negociere mai mare si ramificatii in societate mai raspandite. Lectia nemteasca merita sa nu fie ignorata!

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice