Ce este in neregula la AM POS DRU? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ce este in neregula la AM POS DRU?

Dupa ce a dispus indepartarea icoanelor din birourile Guvernului si uniformizarea programului institutiilor subordonate Executivului, premierul Mihai-Razvan Ungureanu declanseaza prima situatie tensionata la nivelul administratiei guvernamentale.

Joi, premierul Ungureanu cerut ministrului Muncii, Claudia Boghicevici, sa o demita pe Carmen Ionel, din functia de director general AM POSDRU, pentru management defectuos al Autoritatii, informeaza Ministerul Muncii, potrivit Mediafax. Hotnews.ro scrie ca platile catre Romania, prin programul POSDRU, risca sa fie oprite de Comisia Europeana din cauza problemelor de management intern de la Bucuresti. Este vorba despre fonduri in valoare de 3,5 miliarde de euro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, directorul general al AM POSDRU Carmen Ionel si-a dat demisia din functie. Documentul mai spune ca, in contextul creat, "conducerea ministerului a apreciat ca problemele de management in cadrul AM POSDRU necesita regandirea intregii strategii de accelerare a absorbtiei de fonduri europene in domeniul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane".

Depasind incidentul demisiei, ministerul mai precizeaza ca, pana la inceputul lunii martie, AM POSDRU trebuie sa remedieze toate deficientele indicate de Autoritatea de Audit, astfel incat platile de la Comisia Europeana sa nu fie suspendate. Pana in acest moment, au fost corectate peste jumatate dintre recomandarile Autoritatii de Audit, potrivit sursei citate.

Asadar, aceasta este prima corectie majora pe care o initiaza noul premier, intr-o institutie care trebuie sa gestioneze fonduri publice de miliarde. Pentru a intelege a bine care este dimensiunea problemei, sa spunem ca aceste fonduri echivaleaza cu bugetul anual al unui minister mare.

Citind succesiunea de comunicate emise cu aceasta ocazie am incercat sa inteleg care este substratul mai adanc al "deranjului" guvernamental. Ministerul de resort spune ca ar fi vorba despre "anumite proceduri care tin de managementul intern al programului". Ce fel de nereguli, nu este deloc clar. Mai departe, autoritatile implicate deplang lipsurile "strategiei de accelerare a absorbtiei fondurilor", iar totul sta sub amenintarea sabiei lui Damocles, a carei cadere ar insemna oprirea platilor de la Bruxelles.

Credeti ca, dupa demisia directorului AM POSDRU, totul va reveni la normal? Premierul, luand o decizie rapida si eficienta, a indepartat pericolul opririi platilor din fonduri europene? Ceva este foarte nebulos in aceasta poveste. Dupa ce ne-a asigurat ca Romania va face fata in acest an crizei care a inceput sa bantuie Europa cu ajutorul fondurilor europene, care se vor adauga unui buget de stat destul de suferind, iar asta ne va scoate la liman, premierul Boc si-a dat demisia si-a plecat, lasandu-ne cu dusmanul in casa. Caci cum ar putea fi privit proaspatul demisionat director AM POSDRU, daca el e cauza pericolului sistarii fondurilor europene?

De ce a fost nevoie sa se schimbe premierul pentru ca un director care se ocupa (defectuos, daca e sa ne luam dupa spusele Autoritatii de Audit) de managementul fondurilor europene sa plece? ntelege cineva ceva? E vorba despre o rafuiala sau poate despre o razbunare a noului permier sau a celor care il sustin? n ce consta managementul defectuos despre care se pomeneste in comunicatul de presa? Sau poate directorul AM cerea beneficiarilor "parandaratul" pentru a elibera transele de finantare? Avem noi, publicul, dreptul sa stim aceste lucruri?

Daca in activitatea unui serviciu secret apar defectiuni de functionare, rufele se spala (aproape) intotdeauna in familie. Daca ele ajung sa se spele in public, atunci e o adevarata nenorocire pentru respectiva organizatie. Premierul insa ar trebui sa stie ca, atunci cand guvernezi democratic o tara, lucrurile se intampla exact invers.


Examenul CECCAR 2021

100 de Subiecte rezolvate

- explicatii si temeiuri legale -

Click AICI >>


 

Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Sorin Marghitas - www.conta.ro
Data: 2012-02-17
Vizualizari: 4108


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-04-19
Alexandru Nazare, ministrul de Finante, a anuntat ca termenul de stergere a accesoriilor fiscale a fost prelungit pana la 31 ianuarie 2022, adica cu 10 luni.  Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
In vederea informatizarii si flexibilizarii mecanismelor de implementare a schemelor de ajutor de stat, Ministerul Finantelor anunta lansarea platformei on-line de tip ”monitoring tool”, prin intermediul careia operatorii economici pot transmite toate documentele necesare accesarii unui ajutor de stat in baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv stimularea investitiilor cu impact major in economie. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-04-15
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 22 martie – 3 aprilie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 5.078.200 de lei, din care 4.851.300 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services