Ce implicatii fiscale genereaza neinscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari? - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Ce implicatii fiscale genereaza neinscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari?Neinscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de realizarea unei achizitii intracomunitare de bunuri sau a unei achizitii intracomunitare de servicii poate conduce la taxarea operatiunii in statul membru al furnizorului sau al prestatorului deoarece partenerul intracomunitar considera ca efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii catre o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA.
 
Prin alineatul (14) al articolul 1582 din Codul fiscal modificat prin O.U.G. nr. 54 din 23 iunie 2010 privind unele masuri pentru combaterea evaziunii fiscale se reglementeaza faptul ca persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari nu au un cod valabil de TVA pentru realizarea de operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1.

Registrul operatorilor intracomunitari se organizeaza in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si cuprinde evidenta persoanelor impozabile si a persoanelor juridice neimpozabile care efectueaza operatiuni intracomunitare cu bunuri si servicii.

Incepand cu data de 1 august 2010, informatiile  din Registrul operatorilor intracomunitari reprezinta baza de date pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata cu partenerii stabiliti pe teritoriul statelor membre.

Din acest motiv, operatorii intracomunitari care nu se inscriu in acest registru nu mai figureaza in sistemul de schimb de informatii in domeniul TVA denumit VIES (VAT Information Exchange System).
 
Prin Circulara M.F.P. nr. 81.544 din data de 11.10.2010 s-au efectuat precizari cu privire la efectele si riscurile fiscale cauzate de neinscrierea in Registrul Operatorilor Intracomunitari a  unei persoane impozabile care intentioneaza sa efectueze o operatiune intracomunitara care conduce, implicit, la inactivarea de catre A.N.A.F. a codului de inregistrare in scopuri de TVA in sistemul VIES.

Aceste efecte si riscuri fiscale pot fi sistematizate in functie de calitatea persoanei impozabile din Romania care efectueaza o operatiune intracomunitara cu bunuri si servicii pentru care locul se considera a fi in Romania, astfel:

• pentru o persoana impozabila care realizeaza in Romania o achizitie intracomunitara de bunuri, taxabila

O persoana impozabila care nu este inregistrata in R.O.I. figureaza in VIES cu un cod invalid de TVA. Din acest motiv, este posibil ca furnizorul din alt stat membru sa nu aplice scutirea de TVA pentru livrarea intracomunitara de bunuri care urmeaza a fi efectuata catre Romania.

In acest caz, furnizorul emite o factura cu TVA colectata la cota TVA aplicabila pe teritoriul statului membru in care a inceput transportul bunurilor livrate intracomunitar. De exemplu, un furnizor din Germania taxeaza operatiunea cu cota TVA de 19%, fara a mai considera ca efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri.

De cele mai multe ori, in cazul relatiilor comerciale derulate pe o perioada indelungata, inainte de efectuarea unei livrari, furnizorul nu mai verifica valabilitatea codului de TVA al beneficiarului. in acest caz, furnizorul aplica regimul de scutire si emite factura fara TVA pentru livrarea intracomunitara efectuata.

• pentru o persoana impozabila care realizeaza in Romania o achizitie intracomunitara de servicii, taxabila

In situatia in care beneficiarul unei achizitii intracomunitare de servicii care se incadreaza la regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2) nu figureaza cu un cod valid de TVA in sistemul VIES, este posibil ca prestatorul din alt stat membru sa considere ca a prestat serviciul catre o persoana neimpozabila, aplicand regula generala de taxare de la art. 133 alin. (3) din Codul fiscal.

In acest caz, prestatorul considera ca locul prestarii este locul unde este stabilit sediul activitatii sale economice, fiind indreptatit sa emita o factura cu TVA colectata prin aplicarea cotei TVA in vigoare pe teritoriul statului sau.

Totusi, in mod similar livrarilor intracomunitare, este posibil ca prestatorul sa nu verifice in sistemul  VIES valabilitatea codului de TVA al beneficiarului, caz in care emite factura fara sa colecteze TVA considerand ca locul prestarii este locul unde este stabilit beneficiarul.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-05-17
Vizualizari: 3728


  Alte ContaArticole
postat la: 2027-09-20
Titlurile de stat sunt instrumente financiare prin care se poate cumpara datoria statului, castigul fiind reprezentat de dobanda incasata. Ele se mai numesc si obligatiuni de stat si pot fi emise pe termen scurt, mediu sau lung, atat in lei, cat si in valuta. Pentru a le intelege mai bine, oamenii compara aceste titluri de stat cu un imprumut oferit de ei statului roman, pe o anumita perioada: statul se foloseste de banii respectivi, iar beneficiarii se aleg cu dobanda. In acest fel, oamenii devin creditori si castiga din dobanzi.
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-09-24
AJFP Ialomita reaminteste contribuabililor ca luni, 27 septembrie 2021, este termenul de depunere a opt declaratii fiscale. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-09-22
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea informeaza
contribuabilii ca prin OG 11/2021 a fost reglementata posibilitatea acordarii anularii obligatiilor de plata accesorii prevazuta de OUG 69/2020 pentru inca doua situatii in care se pot afla contribuabilii cu restante bugetare ale caror scadente sunt anterioare datei de 31 martie 2021.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services