search

Ce inregistrari facem pentru cadourile de sarbatori oferite salariatilor?



O societate comerciala a achizitionat diverse obiecte pentru cadourile de sarbatori, care vor fi oferite salariatilor, nu copiilor. Societatea a intocmit Nota de receptie si constatare de diferente si au fost inregistrate in contul 3028 "Alte materiale consumabile", analitic distinct.

Care este tratamentul fiscal si contabil?

Vom analiza implicatiile fiscale asupra:

a) impozitului pe profit;
b) TVA deduse la achizitie;
c) impozitului pe venitul realizat de persoana fizica.
a) Din punctul de vedere al impozitului pe profit, in opinia noastra, costul cu aceste
bunuri acordate salariatilor sunt deductibile limitat in procentul de 2% asupra cheltuielilor cu salariile, in cadrul cheltuielilor sociale, conform art. 21 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Inregistrare contabila:
 
                                      6028                                   =                              3028
"Cheltuieli cu alte materiale consumabile"                               "Alte materiale consumabile"


b) Din punctul de vedere al TVA de la achizitia cadourilor, consideram ca aceasta nu poate fi dedusa, deoarece bunurile nu sunt utilizate intr-o activitate taxabila (la care se colecteaza TVA ) sau in activitati scutite de TVA cu drept de deducere, cum ar fi livrari intracomunitare, exporturi, avand in vedere art. 145 din Codul fiscal.

Acest lucru inseamna ca TVA de la achizitia bunurilor nu se deduce si reprezinta o componenta a costului cu achizitia, conform pct. 51 din O.M.F.P. nr. 3.055/2009 privind contabilitatea.

Inregistrare contabila aferenta TVA de la achizitie:

                      4426                       =                                       401
"TVA deductibila"                                                              "Furnizori"

                          3028                      =                                   4426
"Alte materiale consumabile"                                     "TVA deductibila"


Daca TVA a fost deja dedusa si declarata in decontul de TVA, la data la care cadourile se acorda salariatilor, se impune ajustarea TVA.

Inregistrare contabila:

                          635                               =                                    4427
"Cheltuieli cu alte impozite si taxe"                                 "TVA colectata"

Iar documentul justificativ este o autofactura pe care societatea o va emite si o va inregistra in decontul de TVA.

Autofactura va avea si la furnizor, si la cumparator denumirea societatii si o explicatie privind intocmirea acesteia.

Cheltuiala cu ajustarea TVA este nedeductibila fiscal, deoarece nu este efectuata pentru realizarea de venituri impozabile, conform Normei metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.

c) Din punctul de vedere al impozitului pe venit, cadourile primite de salariati de la angajator au fost considerate de legiuitor ca venituri in natura, conform Normei metodologice pentru art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, regasite la pct. 70 lit. e) din H.G. nr. 44/2004.

Acest lucru inseamna ca in luna in care salariatii au primit aceste cadouri, valoarea acestora, inclusiv TVA de la achizitie devenita nedeductibila, reprezinta un avantaj in natura, se cumuleaza cu celelalte venituri de natura salariala si se supun impozitului pe venit in procent de 16%.

Din punctul de vedere al asigurarilor sociale, prevederile de la art. 29615 lit. b) din Codul fiscal reglementeaza exceptiile specifice de la asigurarile sociale obligatorii, dupa cum urmeaza:

"Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 2964, urmatoarele: (...)

b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.

Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei."

Desigur, analizand cu maxima atentie prevederea legislativa, constatam ca este o discriminare fiscala, insa aceasta este varianta actuala a prevederilor din Codul fiscal.

in incheiere, avand in vedere intreaga procedura de fiscalizare a acestor cadouri, va recomandam pe cat posibil sa urmariti acordarea acestor cadouri si in favoarea copiilor minori ai angajatilor, ce au urmatorul tratament fiscal.

Sumele de pana la 150 lei nu sunt venituri de natura salariala, conform art. 55 alin. (4) lit. a) a doua teza din Codul fiscal si nu sunt supuse asigurarilor sociale, conform art. 296^24 lit. b) din Codul fiscal.

Din pacate, suma ce depaseste valoarea de 150 lei este considerata de legiuitor venit de natura salariala si supusa impozitului pe venit si asigurarilor sociale, conform Normei metodologice pentru art. 296^15 lit. b) din Codul fiscal, regasite la pct. 19 din H.G. nr. 44/2004.





Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice