search

Ce inseamna si cum efectuezi evaluarea afacerii tale

Indiferent de vechime sau de tipul activitatii economice pe care o desfasori, o evaluare de afacere te va ajuta in luarea unor decizii corecte. In randurile de mai jos, vei afla informatii esentiale despre ce inseamna si cum efectuezi o evaluare de afacere. 

Ce inseamna o evaluare de afacere

In termeni generali, evaluarea unei afaceri presupune o analiza detaliata a activitatii firmei pe care o administrezi. Altfel spus, examinezi rezultatele si performantele afacerii tale, in ansamblu sau pe anumite departamente, pentru a afla valoarea de piata, starea de „sanatate” si, totodata, actiunile de urmat pentru rezolvarea problemelor existente.   
 
Intr-o evaluare de afacere, cele mai importante criterii sunt, desigur, cele economice: de la profit, venituri, cheltuieli si pana la impozite, taxe sau datorii. 

Cum efectuezi evaluarea afacerii tale

Evaluarea afacerii se efectueaza periodic, pe trimestre sau anual. Mai tine cont si de perioadele economice instabile sau de dificultatile cu care se poate confrunta domeniul in care business-ul tau activeaza. 
 
O evaluare de afacere te poate ajuta in luarea unor decizii corecte pentru buna functionare a firmei tale. De exemplu, actiunea de a obtine un credit persoane juridice pentru redresarea sau dezvoltarea unuia dintre departamentele principale, cum ar fi cel de vanzari, marketing sau productie. 
 
In evaluarea unei afaceri, sunt cinci pasi principali pe care trebuie sa ii efectuezi:
1. Stabileste ce vrei sa evaluezi: afacerea in ansamblu sau un anumit departament.
2. Documenteaza-te si culege informatii economice, tehnice, umane etc. Organizeaza intalniri cu managerii de departament.
3. Stabileste care sunt punctele forte. De exemplu, cresterea profitului.
5. Stabileste care sunt punctele slabe si riscurile. De exemplu, scaderea vanzarilor pe o anumita categorie de produse sau servicii.
5. Decide care sunt actiunile necesare de implementat in vederea obtinerii efectelor dorite. Sa ai in vedere atat eliminarea punctelor slabe, cat si valorificarea oportunitatilor de business. De exemplu, adaugarea unui brand important in portofoliul afacerii tale. 
 
Pe de alta parte, sunt trei metode principale pe care sa le iei in considerare daca vrei o evaluarea de afacere in scopul vanzarii acesteia. Le detaliem pe scurt: 

1. Evaluare afacere patrimoniu

Acest tip de evaluare afacere are o abordare bazata pe valoarea patrimoniului net al firmei tale. Cu alte cuvinte, se calculeaza valoarea cladirii/terenului, echipamentelor si tehnologiilor detinute, stocurilor de produse etc. Stabilirea valorii patrimoniului lasa loc de interpretari si negocieri cu potentialii cumparatori. 

2. Evaluare afacere profit

Este un tip de evaluare afacere ce are o abordare bazata pe capacitatea firmei tale de a face profit. Se iau in considerare profiturile generate in trecut. Cum profitul este un detaliu valoros privind performanta afacerii tale, majoritatea cumparatorilor interesati vor tine cont de el. 

3. Evaluare afacere patrimoniu si profit

Este o evaluare afacere care combina cele doua evaluari prezentate mai sus. Asadar, este o metoda complexa la care este posibil sa ai nevoie de un specialist pentru a obtine o interpretare corecta. 

Care sunt beneficiile evaluarii afacerii 

Beneficiile evaluarii afacerii sunt urmatoarele:
  • Raport detaliat al situatiei financiare.
  • Identificare puncte slabe si puncte forte, precum oportunitati si riscuri (analiza SWOT).
  • Stabilire nivel de datorii.
  • Actiuni si previziuni economice.
  • Pozitia afacerii in piata si fata de competitie. 

Cand este indicat sa faci o evaluare de afacere

Sunt mai multe situatii si motive pentru care sa recurgi la efectuarea unei evaluari, dupa cum urmeaza: 
  • Ai in plan sa-ti vinzi afacerea si vrei sa-i cunosti valoarea reala in piata.
  • Iti doresti sa atragi finantari prin intermediul investitorilor de afaceri.
  • Vrei sa listezi afacerea la bursa.
  • Te gandesti la noi proiecte si ai nevoie de o analiza economica detaliata.
  • Afacerea trece printr-o perioada dificila (criza economica, indatoriri, venituri scazute etc.) si vrei sa iei cele mai bune decizii pentru redresarea ei.
  • Te confrunti cu necesitatea rezolvarii unor litigii, cu ANAF, de exemplu. 
 
 
In concluzie, evaluarea afacerii nu este doar utila, ci si obligatorie in buna administrare a activitatii economice pe care o desfasori. 
 
Sursa foto: Shutterstock 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice