search

Ce masuri prevede Reforma ANAF?

 
Conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala va supune aprobarii, pana la sfarsitul anului 2017, un set de masuri fiscale si administrative, care vor transforma institutia intr-o administratie fiscala si vamala moderna, eficienta implementarea unor procese simple si transparente, care sa usureze conformarea voluntara.
 
Fiscul va deveni un partener real al mediului economic, prin implementarea unor procese de buna practica, bazate pe reciprocitate, cu scopul de a facilita conformarea voluntara la declararea si plata obligatiilor fiscale.
 
Astfel, se au in vedere masuri proactive, care sa contribuie la sustinerea acestui parteneriat “Fisc - Mediu Economic”, dupa cum urmeaza:
 
- Nivelului sumelor declarate de catre contribuabili va fi analizat pe baza indicatorilor de risc. Se va avea in vedere evolutia indicatorilor macroeconomici
cresterea bazelor de impozitare. in cazul constatarii unor iregularitati, administratia fiscala, ca urmare a analizelor efectuate (NU in urma unei inspectii fiscale), dispune masuri pentru rectificarea cuantumului sumelor declarate
fiscale;
- Motivele pentru care contribuabilii nu reusesc sa achite la termen obligatiile fiscale declarate vor fi analizate de catre personalul din cadrul structurilor specializate ale A.N.A.F. In cazul in care se constata ca motivele de neplata a obligatiilor sunt lipsa temporara de lichiditati, cauzata de neonnorarea la termen a obligatiilot contractuale, se are in vedere incurajarea accesarii mecanismului esalonarii la plata, in scopul evitarii declansarii procedurii de executare silita. 
- in cazurile de neconformare la masurile dispuse de administratia fiscala, precum si in cazurile cu impact semnificativ, se vor aplica masuri coercitive, in conformitate cu legislatia fiscala in vigoare.
 
in acelasi timp, modernizarea administratie fiscale vizeaza atat propriile proceduri, cat si reusursa umana si va avea ca principale obiective:
 
- Evaluarea si revizuirea modului de functionare a institutiei pe principiile eficientei si eficacitatii, reformarea managementului si a sistemului de evaluare a performantei in contextul alocarii juste a resurselor de catre Agen?ie catre structurile fiscale subordonate.
 
 
- Implementarea unui nou sistem de pregatire profesionala a salariatilor Agentiei pentru asigurarea posibilitatii relocarii resursei umane catre domenii de activitate deficitare, contribuind la eficientizarea colectarii si la imbunatatirea serviciilor;
 
- modernizarea infrastructurii informatice necesare functionarii optime a sistemului de administrare fiscala
 
- Reproiectarea principalelor activitati ale institutiei, dupa cum urmeaza:
 
> Dezvoltarea functiei de preventie a structurilor cu atributii de control;
> Flexibilizarea procedurilor de esalonare la plata;
> Consolidarea activitatii de asistenta reciproca la recuperare in materia creantelor fiscale;
> Transformarea executarii silite in proces investigativ;
> Revizuirea procedurii de rambursare TVA
 
 
- Armonizarea riscurilor identificate la nivelul structurilor din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (activitatea de administrare fiscala, activitatea de inspectie fiscala, activitatea vamala, respectiv activitatea de antifrauda fiscala), cu scopul crearii unui profil de risc unic al contribuabilului, care va sta la baza directiilor de actiune ale fiecarei structuri din cadrul Agentiei.
 
Sursa: ANAF
 
https://static.anaf.ro/static/3/Anaf/20170929153235_1022-realizari.pdf
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice