search

Ce modificari aduce OUG 32/2016 in Codul fiscal?OUG nr. 32/2016 vine cu mai multe modificari pentru capitole diverse din Codul fiscal, cu precadere in ce priveste impozitul pe venit si cota de TVA. Alaturi de alte modificari incluse in noua ordonanta (amintim si scutirea de impozit pe transferul dreptului de proprietate), se modifica mai multe aspecte care tin de impozitul pe venit si taxa pe valoarea adaugata.

Retinem, asadar, ca de la 1 august 2016 nu se mai plateste impozit pe venit pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor obtinute de persoanele fizice ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.

Conform OUG 32/2016, conditiile de acordare a scutirii se vor stabili prin Ordin comun al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri, ministrului finantelor publice, ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor vârstnice si ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

De asemenea, de la 30 iunie a.c.  se aplica scutirea de impozit a veniturilor din transferul dreptului de proprietate in cazul transferului dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal, in conditiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite

Scutirea se aplica atat debitorului, cat si codebitorilor, coplatitorilor, garantilor personali sau ipotecari ai debitorului, in cazul in care prin operatiunea de dare in plata se transfera dreptul de proprietate imobiliara din patrimoniul personal al acestora.

In situatia prevazuta la art. 8 alin. (5) din Legea nr. 77/2016 pentru a beneficia de scutirea de impozit contribuabilul depune o cerere insotita de certificatul eliberat de CNARNN la organul fiscal competent care procedeaza dupa cum urmeaza:
a) in cazul in care decizia de impunere nu a fost emisa sau nu a fost comunicata pana la data depunerii cererii, decizia de impunere nu se mai emite sau, dupa caz, nu se mai comunica;
b) in cazul in care decizia de impunere a fost emisa si comunicata contribuabilului, impozitul si accesoriile aferente acestora, neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza, prin emiterea unei decizii de anulare a obligatiilor fiscale care se comunica contribuabilului.

De asemenea, odata cu OUG 32/2016, sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse si veniturile obtinute de catre operatorii statistici din activitatea de colectare a datelor de la populatie si de la persoanele juridice cuprinse in cercetarile statistice efectuate in vederea producerii de statistici oficiale, cu exceptia celor obtinute ca urmare a unor contracte incheiate in baza Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sau in baza raporturilor de serviciu incheiate in baza Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.


In ce priveste TVA, retinem ca de la 1 august 2016 se aplica o cota de 9% pentru livrarea de ingrasaminte si de pesticide utilizate in agricultura, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii, precum si prestarile de servicii de tipul celor specifice utilizate in sectorul agricol. Aceste produse urmeaza a fi stabilite prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.

Noutati contabile 1718571600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice