search
conta.ro cauta meniu
search

Ce responsabilitati au contabilii in combaterea spalarii banilor

Toate societatile, indiferent daca au capital romanesc sau strain, sunt obligate sa respecte dispozitiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, lege republicata si modificata prin acte normative recente.
 
Aceasta lege stabileste un set de cerinte clare pentru entitatile considerate raportoare. Printre acestea se numara: identificarea si verificarea clientilor, evaluarea riscului de spalare a banilor, raportarea tranzactiilor suspecte sau a celor in numerar, desemnarea unui responsabil pentru relatia cu autoritatile si adoptarea unor politici si proceduri interne conforme.
 
Fiecare entitate raportatoare trebuie sa numeasca, printr-o decizie interna, o persoana desemnata pentru relatia cu Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). Aceasta se va ocupa de gestionarea proceselor interne, pregatirea angajatilor si, la nevoie, transmiterea informatiilor catre ONPCSB.
 
Lucrarea „Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice ofera o prezentare clara si accesibila a responsabilitatilor impuse de Legea nr. 129/2019, asa cum a fost completata prin Ordinul nr. 191/2023, OUG nr. 10/2025 si Legea nr. 86/2025, venind in sprijinul contabililor si altor profesionisti care trebuie sa asigure conformitatea.

Ce responsabilitati au expertii contabili

Expertii contabili sunt responsabili de:
 
  • Aplicarea masurilor de cunoastere a clientelei pentru evaluarea riscurilor asociate fiecarui client si identificarea beneficiarului real.
  • Raportarea tranzactiilor suspecte, astfel daca in activitatea desfasurata identifica operatiuni care ridica suspiciuni de spalare a banilor sau finantare a terorismului, au obligatia de a raporta aceste tranzactii la ONPCSB.
  • Raportarea tranzactiilor in numerar in cazul in care sunt implicate sume mai mari de 10.000 euro in numerar, fie prin incasare, fie prin plata, acestea trebuie raportate catre ONPCSB.
 
Mai exact, se intocmeste raportul de tranzactii cu numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele, pentru entitati bancare si nonbancare.

 
Raportul cu tranzactii numerar (RTN) contine, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din lege, tranzactiile cu numerar, in lei sau valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, inclusiv operatiunile care au o legatura intre ele.
 
Toate tranzactiile cu numerar din ziua / perioada pentru care se face raportarea sunt incluse intr-un singur RTN.

RTN contine urmatoarele categorii de informatii:
 
- data raportarii si identificarea entitatii raportoare;
- date de identificare si administrative ale clientul entitatii raportoare;
- date de identificare si administrative ale persoanei care a efectuat propriu-zis operatiunea raportata: imputernicit, delegat, reprezentant, mandatar al clientului;
- date despre tranzactie;
 
Aflati acum informatii complete din lucrarea pe stick Spalarea banilor. Obligatii pentru contabili. Exemple practice. Veti sti cu exactitate ce aveti de facut!

Atentie, amenzile pot fi insotite de penalizari de 3 ori mai mari decat amenda in sine!

Pentru persoanele juridice amenzile pot ajunge la 150.000 lei, aceasta limita maxima putandu-se insa majora cu 10% din veniturile totale raportate la perioada fiscala incheiata, anterioara datei intocmirii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
 
Concret, asta inseamna ca, la venituri de 1.000.000 euro, majorarea inseamna 100.000 de euro, de peste 3 ori mai mult decat amenda in sine (!). De retinut, ca sanctiunile si masurile pot fi aplicate si membrilor organului de conducere si altor persoane fizice care sunt responsabile de incalcarea legii.
 
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile