Prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1436/852/2013 au fost explicitate notiunile de paine si specialitati de panificatie in vederea aplicarii unitare a cotei reduse de TVA de 9% la aceste produse.
Astfel, cota redusa de TVA de 9% se aplica pe intreg lantul de comercializare, atat de producatori, cat si de comercianti, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pentru intreaga activitate, pentru produsele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 140 alin. 2) lit. g) din Codul fiscal.
Totusi, se impune a se face o distinctie clara intre livrarile de paine si produsele de panificatie si prestarile de servicii de restaurant si catering. Din punctul de vedere a aplicarii unitare a prevederilor privind TVA, pentru prestarea de serviciu a restaurantului si pentru prestarea de serviciu de catering, se aplica cota standard de TVA de 24% si pentru painea sau produsele de panificatie aflate in componenta serviciului.
Chiar daca pe facturile sau pe bonurile emise clientilor pentru prestarea serviciilor de restaurant sau de catering se evidentiaza in mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include painea sau produse de panificatie), se aplica in continuare cota de 24% TVA pe toate componentele, inclusiv pe painea sau produsele de panificatie consumate.
Sursa: CECCAR Bihor
Fii un contabil informat!
Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile