search

CECCAR informeaza cu privire la cota redusa de TVA

19 august 2024 - termenul limita pentru depunerea raportarilor contabile la 30 iunie 2024


Prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 1436/852/2013 au fost explicitate notiunile de paine si specialitati de panificatie in vederea aplicarii unitare a cotei reduse de TVA de 9% la aceste produse.

Astfel, cota redusa de TVA de 9% se aplica pe intreg lantul de comercializare, atat de producatori, cat si de comercianti, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pentru intreaga activitate, pentru produsele care se incadreaza in categoriile prevazute la art. 140 alin. 2) lit. g) din Codul fiscal.

Totusi, se impune a se face o distinctie clara intre livrarile de paine si produsele de panificatie si prestarile de servicii de restaurant si catering. Din punctul de vedere a aplicarii unitare a prevederilor privind TVA, pentru prestarea de serviciu a restaurantului si pentru prestarea de serviciu de catering, se aplica cota standard de TVA de 24% si pentru painea sau produsele  de panificatie aflate in componenta serviciului.

Chiar daca pe facturile sau pe bonurile emise clientilor pentru prestarea serviciilor de restaurant  sau de catering se evidentiaza in mod distinct elementele componente ale serviciului prestat (care pot include painea sau produse de panificatie), se aplica in continuare cota  de 24% TVA  pe toate componentele, inclusiv pe painea sau produsele de panificatie consumate.

Sursa: CECCAR Bihor


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile