Pentru veniturile obtinute din Romania, o persoana fizica/juridica poate beneficia de o cota de impozit care sa nu depaseasca limita prevazuta in conventia pentru evitarea dublei impuneri, daca este rezident al unei tari care are incheiat un astfel de tratat cu Romania.
Pentru justificarea dreptului de a beneficia de tratamentul fiscal prevazut in conventiile de evitare a dublei impuneri, nerezidentul trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta din statul sau.
Daca beneficiarul venitului este rezident al unei tari din Uniunea Europeana, cota de impozit care se aplica venitului impozabil obtinut de acesta este cota mai favorabila prevazuta in legislatia interna, legislatia Uniunii Europene sau in conventiile de evitare a dublei impuneri. Legislatia Uniunii Europene se aplica in relatia Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv cu statele cu care Uniunea Europeana are incheiate acorduri de stabilire a unor masuri echivalente.
Nerezidentul are obligatia prezentarii platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene.
Dupa prezentarea certificatului de rezidenta fiscala sau a unui alt document, se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
In certificatul de rezidenta fiscala prezentat de nerezidentii care au obtinut venituri din Romania trebuie sa se mentioneze ca acestia au fost rezidenti in statele cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri, pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile respective.
Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia care indica calitatea de beneficiar, nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului VI din Legea nr. 227/2015.
Se depune originalul sau copia legalizata a certificatului de rezidenta fiscala, insotit si de o traducere autorizata in limba romana.
Atunci cand autoritatea competenta straina emite certificatul in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul certificatului de rezidenta fiscala.
In situatia in care se primeste un singur original, iar platitorul de venit are filiale/ sucursale in mai multe localitati din Romania, care fac plati catre nerezident, acesta transmite la fiecare subunitate o copie legalizata a certificatului de rezidenta fiscala, insotita de o traducere autorizata in limba romana. Pe copia legalizata, primitorul originalului certificatului de rezidenta fiscala semneaza cu mentiunea ca detine originalul acestuia.
Potrivit dispozitiilor O.G. nr. 8/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, certificatul de rezidenta fiscala, insotit de o traducere autorizata in limba romana, depus prin mijloace electronice de transmitere la distanta la organul fiscal central competent, este acceptat in copie conforma cu originalul si cu mentiunea ca originalul sau copia legalizata a certificatului se afla, dupa caz, la:
-
platitorul de venit, in cazul veniturilor cu regim de retinere la sursa;
-
persoana juridica romana ale carei titluri de valoare sunt instrainate, in cazul castigului de capital;
-
sediul permanent din Romania, in cazul veniturilor care sunt atribuibile sediului permanent;
-
persoana juridica din Romania unde persoana fizica nerezidenta a fost detasata.
Te confrunti cu neclaritati fiscal-contabile? Cei mai buni specialisti sunt acum la dispozitia ta, pregatiti sa iti raspunda la intrebari! Descopera serviciile de consultanta super-profesioniste pe care ti le ofera platforma DomeniulFiscal.ro! Iti garantam ca de acum inainte vei uita de amenzile ANAF! Click aici >>
Exemplu practic
Presupunem urmatoarea situatie:
Exista un contract incheiat cu o societate dintr-un stat non-UE care are ca obiect de activitate servicii de consultanta in marketing.
La data platii serviciilor, persoana juridica straina nu a transmis certificatul de rezidenta fiscala, fapt pentru care societatea din Romania a retinut si a virat la bugetul de stat impozit pe nerezidenti, in cota de 16%.
La data la care s-a primit certificatul care atesta rezidenta fiscala a furnizorului de servicii, se pune intrebarea cum se regleaza suma retinuta drept impozit.
Pentru rezolvarea acestei situatii, facem apel la dispozitiile art. 230 alin. (2) din Codul fiscal, care stabilesc ca, pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri, persoana rezidenta intr-un stat cu care exista incheiat un astfel de tratat trebuie sa prezinte platitorului de venit, in momentul platii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta.
Sunt exceptate cazurile in care veniturile respective nu fac obiectul impunerii in Romania.
In situatia in care autoritatea competenta straina emite certificatul de rezidenta fiscala in format electronic sau online, acesta reprezinta originalul documentului avut in vedere pentru aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului veniturilor obtinute din Romania.
Pentru veniturile de natura serviciilor de consultanta obtinute in anul respectiv, pentru care a fost transmis certificatul de rezidenta fiscala dupa perioada prevazuta de lege, sunt aplicabile prevederile art. 170 din Codul de procedura fiscala cu privire la restituirea impozitului pe venit, retinut la sursa.
Acestea stabilesc ca „(1) in situatia in care platitorul a retinut la sursa un impozit pe venit in cuantum mai mare decat cel legal datorat, restituirea acestuia se efectueaza de catre platitor, la cererea contribuabilului depusa in termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea, prevazut la art. 219, respectiv de catre persoana juridica romana.
Aceasta nu trebuie sa depuna declaratie rectificativa pentru impozitul care se regularizeaza.
Formularul 110 „Declaratie de regularizare/cerere de restituire privind impozitul pe venit retinut la sursa“ cod 14.13.01.13/d.c. este aprobat prin O.P.A.N.A.F. nr. 2.779/2017. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta.
Din prevederile art. 170 din Codul de procedura fiscala si din instructiunile de aprobare a formularului D110 coroborate cu cele ale titlului VI din Codul fiscal reiese ca impozitul pe veniturile nerezidentilor se retine la sursa de catre platitorul de venit roman si, daca ulterior se face dovada indeplinirii conditiilor pentru aplicarea vreunei neimpozitari, scutiri sau reduceri pe baza certificatului de rezidenta fiscala, acesta efectueaza regularizarea sumelor restituite beneficiarilor de venit cu obligatiile fiscale de acelasi tip datorate in perioada fiscala in care s-a efectuat restituirea.
Platitorul de venit (societatea din Romania care a si retinut impozitul) il restituie din surse proprii beneficiarului de venit nerezident, urmand ca ulterior sa-si recupereze sumele respective, de la bugetul de stat, prin depunerea formularului D110.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Cesiune Actiuni si Reglementari Cheie
Cesiunea partilor sociale reprezinta transmiterea partilor sociale catre persoane care, astfel, vor dobandi calitatea de asociat. Cesiunea se realizeaza pe baza unui contract de cesiune, iar transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului. In acest articol vom prezenta aspecte fiscale esentiale si vom oferi un exemplu de monografie contabile pentru cesiunea actiunilor.Reglementari cheie cu privire la cesiunea de actiuniContractul de cesiune se va incheia intre:cedenti,...
vezi AICI monografia << Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia <<