Cheltuieli cu salarii si contributii. Cum se inregistreaza in contabilitate? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cheltuieli cu salarii si contributii. Cum se inregistreaza in contabilitate?In studiul de caz de fata, vom stabili in ce masura cheltuielile cu salariile si contributiile aferente care sunt inscrise intr-un deviz de lucrari (de constructie sau de montaj, de ex.) ar trebui sa se regaseasca (valoric) in contabilitatea emitentului (prestator).

Vom presupune ca avem de-a face cu cel mai simplu caz in care se executa o singura lucrare care se incheie in luna in care incepe. In acest context, vom vedea daca ar trebui sa existe o corelatie intre datele din deviz (cheltuielile cu salarii) si cele din contabilitatea finaciara.
 
De asemenea, vom vedea cum se poate interpreta cazul in care fondul de salarii trecut in deviz (implicit cheltuieli sociale aferente) sunt mult mai mari decat cheltuielile cu salariile din balanta de verificare stat de plata.

Nota: Nu exista achizitii de servicii refacturate, ci doar "create" de intreprindere.

Vom vedea in ce masura constituie acestea o proba impotriva firmei, adica o baza pentru reconsiderarea, redimensionarea obligatiilor aferente salariilor de catre un eventual control fiscal.
 
Solutia noastra:

In principiu, da, cheltuielile salariale trecute in devizul intocmit pentru client ar trebui sa se regaseasca si in contabilitatea societatii, avand in vedere ca la negociere s-a prevazut intreaga structura a pretului convenit (care include, pe langa cheltuielile salariale, si cheltuielile materiale, cheltuielile cu tertii, cota-parte de cheltuieli generale, profitul etc.). De asemenea, conteaza si ce anume s-a negociat cu clientul: un deviz general, cu o anumita structura sau tarife orare pe categorii de lucrari, unde conteaza si pontajul efectiv confirmat de beneficiar etc.
 
La un eventual control din partea organelor abilitate, situatia prezentata in intrebare se poate interpreta simplist in doua moduri: fie ca firma de constructii a stiut sa-si negocieze lucrarea cu beneficiarul ("a umflat" tarifele din deviz), fie ca aceeasi societate a platit "la negru" diferenta dintre cheltuielile salariale inregistrate in contabilitate si cheltuielile de aceeasi natura trecute in devizul facturat beneficiarului (acestea din urma fiind considerate cele reale).
 
Totusi, cauzele pentru care cheltuielile salariale din contabilitate nu coincid cu cele din devizele facturate pot fi numeroase: caracterul de negociat pe care-l au cheltuielile in devizele negociate cu clientul, spre deosebire de caracterul real, pe baza de documente justificative, pe care-l au cheltuielile inregistrate in contabilitate; economii de personal la efectuarea lucrarilor; perioade de timp diferite avute in vedere la intocmirea devizelor fata de datele de pontaj si intocmirea statelor de salarii etc.
 
In orice caz, numai diferenta dintre cele doua informatii nu poate constitui pentru organele fiscale o proba suficienta pentru a redimensiona obligatiile aferente salariilor, ci este doar un indiciu cu privire la eventuale fapte de evaziune fiscala. Ar trebui sa existe si alte mijloace de proba, obtinute eventual in urma unei cercetari penale, care sa demonstreze ca societatea in cauza a platit salarii "la negru", care sa genereze automat si obligatiile fiscale suplimentare de natura impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii aferente.
Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Andrei Constantinescu - www.conta.ro
Data: 2013-04-24
Vizualizari: 6805


  Alte ContaArticole
postat la: 2022-05-19
A aparut in Monitor OUG 67/2022 care prevede ca firmele de curierat vor fi nevoite sa anunte la Fisc platile ramburs pe care le fac romanii pentru cumparaturile online.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
AJFP Prahova reaminteste contribuabililor ca vineri, 20 mai 2022, este termenul de depunere pentru formularele fiscale pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare.  Citeste mai mult ...
postat la: 2022-05-12
Incepand de la 1 iulie 2022, utilizatorii sunt obligati sa declare in Sistemul RO e-Transport, datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, conform OUG 41/2022. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2022. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services