search

Clienti in faliment sau insolventa: este deductibila cheltuiala cu stingerea creantei de incasat?

Studiul de caz dezbatut in continuare va explica cum sa aplicati corect si sigur legislatia in vigoare privind clientii in faliment sau insolventa.
Pornim de la situatia unei societati care are solduri de clienti mai vechi de 3 ani de zile, care nu mai au cum sa fie incasate. Clientii respectivii se afla in insolventa sau au falimentat deja.
 
Cum procedam in acest caz pentru a stinge soldul clientilor neincasati? Pentru cei care sunt in faliment/in insolventa este deductibila cheltuiala cu stingerea creantei de incasat? Acestea sunt intrebarile la care incearca sa raspunda prezentul studiu de caz.
 

Creante neincasate: raspunsul specialistului
 

Baza legala de scoatere din evidenta contabila a unei creante neincasate o reprezinta OMFP 1802/2014 si prevederile din codul fiscal.
 
Potrivit pct. 328, la scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
 
Asadar in toate situatiile prezentate, inainte de scoaterea din evidenta a createlor neincasate, trebuie in primul rand sa demonstrati ca ati facut toate demersurile legale pentru incasarea acestora.
 
Dupa cum pevede pct. 332., in scopul prezentarii in situatiile financiare anuale, creantele se evalueaza la valoarea probabila de incasat.
 
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera.
 
Pot fi constituite ajustari pentru creante neincasate, dupa 270 de zile de la termenul de incasare, potrivit prevederilor art. 26 alin. 1 lit. c) din Codul fiscal, dispozitii care prevad contribuabilul are dreptul la deducerea ajustarilor pentru depreciere, numai in conformitate cu prezentul articol, astfel:
 
- ajustarile pentru deprecierea creantelor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, in limita unui procent de 50% din valoarea acestora, altele decat cele prevazute la lit. d)-f), h) si i), daca creantele indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
2. nu sunt garantate de alta persoana;
3. sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata contribuabilului;
 
Asadar, presupun ca ati constituit provizioane in cazul acestor creante incerte.
 
Astfel, conform pct. 28 din OMFP 2861/2009 createle si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.
 
D.p.d.v. fiscal, in conformitate cu Art. 25., alin. (4) lit. h), nu sunt deductibile pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor, pentru partea neacoperita de provizion, potrivit art. 26, precum si cele inregistrate in alte cazuri decat urmatoarele:
 
1. punerea in aplicare a unui plan de reorganizare confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014;
2. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judecatoresti;
3. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
4. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
5. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul;
6. au fost incheiate contracte de asigurare.
 
De asemenea avand in vedere ca in cazul in care au fost constituite ajustari pentru creante care au fost nedeductibile la data constituirii in proprtie de 50%, veniturile privind anularea acestor ajustari vor fi venituri neimpozabile in aceeasi proportie, astfel cum se precizeaza la art. 23 lit. d) din Codul fiscal.
 
Monografia contabila poate fi:
 
- scaderea din evidenta:
654 "Pierderi din creante si debitori diversi" = 4118 Clienti incerti sau in litigiu
 
- anulare ajustari pentru creante:
491 Ajustari pentru deprecierea creantelor clienti = 7814 Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante (venituri neimpozabile 50%)
 
In cazul in care aveti clienti in procedura de faliment sau insolventa, cheltuiala cu scoaterea acestora din evidenta este deductibila fin punct de vedere fiscal la inchiderea procedurii de faliment, dupa cum articolul de mai sus precizeaza.
 
In ceea ce priveste TVA, legislatia in vigoare permite ajustarea acestuia conform art.287, litera d) din codul fiscal care prevede ca Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment.
 
In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
 
In concluzie puteti ajusta TVA daca va aflati in interorul perioadei de 5 ani de la data intrarii in faliment sau de la data de 01.01.2019 daca deschiderea procedurii de faliment a avut loc anterior acestei date.
 
In cazul clientilor incerti dizolvati sau lichidati, cheltuiala cu pierderea din creante este deductibila din punct de vedere fiscal. In situatia in care anterior au fost constituite provizioane, acestea se vor relua pe venituri neimpozabile in aceeasi proportie in care a fost considerat nedeductibila ajustarea constituita.
 
In concluzie, trebuie sa verificati daca sunteti in perioada de ajustare de 5 ani prentru fiecare client aflat in reorganizare sau faliment si recomand in acest caz sa ajustati TVA-ul iar restul creantei neincasate sa o scoateti din evidenta la inchiderea procedurii de faliment.
 
Conform art. 330 din Codul fiscal
(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d).
 
Asadar se va intocmi o factra storno pentru justificarea justarii TVA care nu se va transmite clientului.

 
Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice