search

Comert cu masini second-hand: model de monografie contabila si obligatii privind TVA

O societate platitoare de TVA care desfasoara activitatea de comert cu masini second hand trebuie sa tina cont de cateva obligatii impuse prin lege. 
 
Expertul nostru ne prezinta mai jos monografia contabila aferenta activitatii (tva la marja de profit, impozit- mod de calcul). De asemenea, ne explica cum trebuie procedat atunci cand primesc de la clienti o alta masina cu valoare mai mica in schimbul celei achizitionate si doresc sa plateasca doar diferenta. Daca trebuie declarate anumite date la ANAF, ne lamurim in continuare. 

Comert cu masini second-hand - monografie contabila: raspunsul specialistului

 
Monografia contabila pentru comertul cu masini second-hand este cea obisnuita activitatii de comert, respectiv:
 
- achizitia masinilor de la persoane fizice (neimpozabile) conform art. 312 alin. 2 lit. a din Codul fiscal
371 ”Marfuri” = 462 ”Creditori diversi”
 
- achizitia masinilor cu factura de la persoanele impozabile mentionate la art. 312 alin. 2 lit. b-d din Codul fiscal
371 ”Marfuri” = 401 ”Furnizori”
 
- vanzarea masinilor catre clienti
4111 ”Clienti” =   %
            707 ”Venituri din vanzarea marfurilor”
            4427 ”TVA colectata”
 
- scaderea din gestiune a masinilor vandute
607 ”Cheltuieli privind marfurile” = 371 ”Marfuri”
 
- compensarea contravalorii masinii vandute cu cea data la schimb
462 ”Creditori diversi”/401 ”Furnizori” = 4111 ”Clienti”
 
- incasarea diferentei ramase
5311 ”Casa in lei”/5121 ”Conturi la banci in lei” = 4111 ”Clienti”.
 
 

Comert cu masini second-hand - TVA: raspunsul specialistului
 

Ceea ce este diferit este modalitatea de determinare a TVA colectata prin aplicarea regimului special al marjei profitului la revanzarea masinilor, cu respectarea prevederilor art. 312 din Codul fiscal si pct. 86 din Normele metodologice de aplicare.
 
Astfel, regimul special pentru masinile/autoturismele second-hand se poate aplica in masura in care aceste masini/autoturisme fac parte din categoria bunurilor second-hand definite la art. 312 alin. 1 lit. d din Codul fiscal si explicitate la pct. 86 alin. 1-2 din norme si doar daca societatea revanzatoare a achizitionat masinile/autoturismele de la categoriile de furnizori mentionate la art. 312 alin. 2 din Codul fiscal.
 
Din prevederile art. 312 alin. 3 din Codul fiscal si pct. 86 alin. 3 din norme reiese ca notificarea organului fiscal pentru optiunea de aplicare a regimului special intervine doar pentru bunurile anume mentionate, respectiv pentru opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati. Pentru aplicarea regimului special second-hand pentru masini/autoturisme nu exista obligatia depunerii notificarii la organele fiscale.
 
Referitor la TVA calculata pentru marja profitului, societatea este obligata sa tina o evidenta fiscala aparte, cu ajutorul unui registru special, diferit de jurnalele obisnuite de TVA pentru cumparari si vanzari, in conformitate cu prevederile art. 312 alin. 13-14 din Codul fiscal si pct. 86 alin. 4 din norme.
 
In acest registru special societatea trebuie sa evidentieze:
 
- pretul de cumparare (costul de achizitie) al masinilor/autoturismelor achizitionate spre a fi revandute in regim special;
- pretul de vanzare al masinilor/autoturismelor vandute in regim special;
- marja bruta a profitului, ca diferenta intre pretul de vanzare si pretul de vanzare;
- TVA colectata, determinata prin procedeul sutei marite, cu aplicarea cotei recalculate de TVA la marja bruta (marja bruta x 19/119);
- marja neta, calculata ca diferenta dintre marja bruta si TVA colectata, care reprezinta baza impozabila ce se va inscrie la rd. 9 din decontul de TVA D300.
 
De mentionat ca acest calcul trebuie efectuat pentru fiecare livrare in parte, astfel incat TVA colectata intr-o luna/trimestru este egala cu suma TVA colectata pentru fiecare livrare in regim special second-hand in parte. In situatia in care la o livrare marja bruta este negativa, nu se va calcula TVA pentru respectiva livrare, dupa cum se precizeaza si la pct. 86 alin. 5 din norme. De asemenea, pentru masinile/autoturismele vandute in regim special nu este posibila deducerea TVA aferenta achizitiilor, daca cumva furnizorii au facturat aceasta taxa, dupa cum se prevede expres la art. 312 alin. 6 din Codul fiscal.
 
Specific regimului special second-hand este si faptul ca TVA colectata, determinata cu ajutorul registrului special nu se evidentiaza distinct in facturile de vanzare emise clientilor dupa cum se prevede la art. 312 alin. 12 din Codul fiscal. Practic, tinand cont si de prevederile art. 319 alin. 20 lit. o din Codul fiscal, in factura de vanzare a unui bun in regim second-hand se va inscrie doar valoarea totala ce urmeaza a fi achitata de client si mentiunile ”TVA inclusa” si ”regimul marjei – bunuri second hand: art. 312 din Codul fiscal”, fara ca suma TVA colectata sa fie inscrisa in vreun fel in factura.
 
 
 
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist. 
 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice