search

Comunicat ANAF privind sumele reprezentand varsaminte de la persoane juridice pentru persoanele cu handicap neincadrate

CUM si UNDE poti plati taxele, impozitele si contributiile catre ANAF

Potrivit prevederilor art. 78 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 republicata privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap - autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.

Prin OUG 60/2017 - M.O. nr. 648/07.08.2017, se modifica Legea nr. 448/2006 astfel:

- art. 78 alin. (3): Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile de mai sus platesc lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap.

"Art. 78 alin. (3) in forma valabila pana la data de 01.09.2017:

- Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute la alin. (2), pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:

a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a)."

- art. 78 alin. (41): se abroga.

"Alin. 41 in forma valabila pana la data de 01.09.2017 : Fac exceptie de la prevederile alin. (3) lit. b) unitatile protejate infiintate in cadrul organizatiilor persoanelor cu handicap care pot desfasura si activitati de vanzari/intermedieri, cu conditia ca minimum 75% din profitul obtinut sa fie destinat programelor de integrare socioprofesionala pentru persoanele cu handicap din organizatiile respective. Aceste unitati au obligatia prezentarii unui raport financiar la fiecare inceput de an, din care sa rezulte cum au fost utilizate fondurile obtinute prin activitatea comerciala."

Suma reprezentand "varsaminte de la persoane juridice, pentru persoanele cu handicap neincadrate " se declara lunar in formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat". Prevederile intra in vigoare incepand cu data de 01.09.2017

Sursa: Administratia Judeteana a Finantelor Publice Arges


 



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice