search

Contract de leasing: Cine are obligatia de plata a impozitului special pe autoturisme de mare valoare

De la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe tara este 4.050 lei
In baza definitiei contractului de leasing financiar conform art. 7 din Codul Fiscal, se considera ca riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului sunt transferate utilizatorului atunci cand contractul indeplineste cel putin una dintre conditiile mentionate (a-e). Prin urmare, dreptul legal de proprietate ramane la societatea de leasing pe intreaga durata a contractului, pana la momentul exercitarii optiunii de cumparare sau transferului explicit al dreptului de proprietate.
 
Acest aspect este important in ceea ce priveste obligatia de plata a impozitului special pe autoturisme de mare valoare conform art. 500.1 lit. b) din Codul Fiscal, care prevede ca proprietarul legal al autoturismului este responsabil de declarare si plata.

Impozitul special pe bunurile de valoare mare - Studiu de caz

Intrebare: "Societatea in anul 2024 a incheiat contracte de leasing financiar pentru autoturisme a caror valoare individuala depaseste 375.000 lei (valoare mijloc fix/valoare bun achizitionat conform contract de leasing). Cine declara si plateste impozitul pe bunuri de mare valoare, utilizatorul?"
 
Astfel:
 
- In timpul derularii contractului de leasing financiar, societatea de leasing, fiind proprietarul legal, este obligata sa declare si sa plateasca impozitul;

- Dupa expirarea contractului, daca utilizatorul opteaza pentru cumparare, utilizatorul devine proprietar legal si preia obligatia declararii si platii impozitului pentru perioada ramasa din cei 5 ani.
Aceasta diferenta intre proprietatea legala (societatea de leasing) si beneficiile economice (utilizatorul) este importanta pentru a intelege obligatiile fiscale, iar temeiurile legale aplicabile raman articolele 500.1 si 500.2 din Codul Fiscal.
 
Concluzie:
 
Obligatia de declarare si plata a impozitului special pe autoturismele a caror valoare de achizitie depaseste 375.000 lei revine societatii de leasing pe durata contractului, deoarece aceasta este proprietarul legal al bunului pana la momentul transferului explicit al dreptului de proprietate.

Desi art. 29 alin. (1) din Codul Fiscal trateaza utilizatorul ca fiind proprietar din punct de vedere fiscal in cazul leasingului financiar, acest tratament fiscal nu este detaliat in ceea ce priveste obligatia specifica de declarare si plata a impozitului special. Prin urmare, art. 500.1 lit. b), care impune obligatia fiscala asupra proprietarului legal al bunului, prevaleaza.
 
Temei legal
 
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
 
Art. 500.1. - Contribuabili
Sunt obligate la plata impozitului special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare, stabilit conform prezentului titlu, urmatoarele persoane, denumite in continuare contribuabili:
b) persoanele fizice si persoanele juridice care au in proprietate autoturisme inmatriculate/inregistrate in Romania a caror valoare de achizitie individuala depaseste 375.000 lei. Impozitul se datoreaza pe o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal in care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fractiunea de ani ramasa pana la implinirea perioadei de 5 ani de la aceasta data pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior.
 
Art. 500.2. - Cota de impozitare
Impozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare se calculeaza in functie de incadrarea intr-una dintre situatiile prevazute la art. 500.1, dupa cum urmeaza:
b) in cazul proprietatilor reprezentand autoturisme, prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferentei dintre valoarea de achizitie si plafonul de 375.000 lei.
 
Art. 7. - Definitii ale termenilor comuni
In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlurilor VII si VIII, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
7. contract de leasing financiar - orice contract de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;
b) contractul de leasing prevede expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului ce face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;
c) utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;
d) perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului; in intelesul acestei definitii, perioada de leasing include orice perioada pentru care contractul de leasing poate fi prelungit;
e) valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;
 
Art. 29. - Contracte de leasing
(1) In cazul leasingului financiar utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar (...)


Raspuns oferit in luna decembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici