search
conta.ro cauta meniu
search

Contract de mandat administrator: Ce contributii se retin [Exemplu concret]

Miercuri, 30 aprilie 2025: Termen limita pentru depunerea Formularului 398
Contractul de mandat reprezinta o forma specifica de colaborare intre o persoana fizica si o companie, unde persoana fizica, numita mandatar, care isi asuma responsabilitatea de a gestiona anumite activitati in interesul companiei. Din punct de vedere fiscal, acest tip de venituri este tratat in mod similar cu veniturile salariale, conform Codului Fiscal.
 
Deseori contractul de mandat este utilizat pentru a oficializa relatia unei societati cu administratorul sau in schimbul unei remuneratii.

Contract de mandat - impozite si contributii

Veniturile obtinute in baza unui contract de mandat sunt considerate venituri asimilate salariilor, supuse urmatoarele impozite si contributii:

- impozit pe veniturile din salarii in cota de 10% (cf art. 76 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal). In cazul contractului de mandate nu se acorda deducere personala.
- contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de 25% (cf. art. 137 alin. (1) lit. a), art. 138 lit. (a) si art. 139 alin. (1) lit. d) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal);
- contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% (cf. art. 155 alin. (1), art. 156 si art. 157 alin. (1) lit. f) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).
- contributia asiguratorie pentru munca (CAM) in cota de 2,25% (conform art. 220 2 alin. (1), art. 220 3 si 220 4 alin. (1) lit. e) din din Legea 227/2015 privind Codul fiscal).
 
La inceputul colaborarii cu un administrator in baza contractului de mandat trebuie depusa la ANAF declaratia 700 pentru luarea in evidenta a contributiilor salariale, in termen de 15 zile de la data contractului de mandat (cf. art. 88 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala).
 
Contributiile sus-mentionate aferente indemnizatiei din contractul de mandat se declara in formularul D112 la fel si in cazul salariilor.
 
Contractul de mandat nu se declara in Revisal.
 
Chiar daca indemnizatiile sau remuneratiile obtinute prin contracte de mandat sau de administrare sunt considerate venituri asimilate salariilor din punct de vedere fiscal, aceste contracte nu sunt tratate ca fiind echivalente cu contractele de munca. Astfel, suprataxarea care se aplica in cazul contractelor de munca cu timp partial (part-time), unde contributiile de asigurari sociale trebuie sa fie cel putin la nivelul celor calculate pentru un salariu minim pe economie, nu se aplica in cazul contractelor de mandat sau de administrare.

 

Exemplu concret

Daca un contract de mandat prevede o remuneratie de 1.000 lei brut, aceasta suma va fi utilizata pentru calcularea contributiilor si impozitelor, indiferent daca valoarea este sub salariul minim pe economie. Nu exista obligatia de a ajusta contributiile la nivelul salariului minim, cum este cazul pentru contractele de munca part-time.
 
In concluzie, suprataxarea nu se aplica in cazul contractelor de mandat sau de administrare, chiar daca remuneratia acestora este mai mica decat salariul minim pe economie.

Astfel, pentru un contract de mandat incheiat pentru o remuneratie bruta de 1000 lei vom avea urmatoarele taxe:
 
CAS 25% 250 lei
CASS 10% 100 lei
Impozit 10% 65 lei
Contributie asiguratorie 2.25% 23 lei
Suma neta 585 lei

Raspuns oferit in luna aprilie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746046800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici