search

Contract part-time in domeniul constructiilor. Care sunt conditiile pentru acordarea facilitatilor?

Analizam mai jos situatia unui angajat cu contract part-time la o firma din domeniul constructiilor, care are un salariu brut de 3000 de lei. Este important de mentionat faptul ca activitatea principala a lui nu este la aceasta firma, ci are contract full time la o alta firma care nu are domeniu de activitate „constructii”.

Specialistul nostru ne va lamuri daca salariatul indeplineste conditiile necesare aplicarii OUG 114 pentru contractul part-time.


Contract part-time in domeniul constructiilor: raspunsul specialistului


Din cele prezentate rezulta ca angajatul cumuleaza doua contracte individuale de munca, un contract de munca cu timp partial incheiat cu o societate din sectorul constructii de unde salariatul realizeaza un salariu brut lunar de 3.000 lei si un alt contract individual de munca incheiat cu o alta societate din alt sector de activitate.
 
Pentru aplicarea facilitarilor prevazute de OUG 114/2018, trebuie indeplinite toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, respectiv angajatorul sa desfasoare activitati in sectorul constructii astfel cum este definit in cuprinsul articolului, cifra de afaceri realizata de angajator din activitatile din sectorul constructii sa fie in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica facilitatile si veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoana fizica pentru care se aplica facilitatile, sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca.
 
Cu privire la nivelul veniturilor realizate de persoana fizica, este suficient ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sa fie de cel putin 3.000 lei, indiferent daca este incheiat un contract individual de munca sau un contract de munca cu timp partial si indiferent daca salariatul are sau nu functia de baza la angajatorul care aplica facilitatile.
 
Asadar, din informatiile furnizate, in masura in care salariatul realizeaza un venit brut lunar din salarii de 3.000 lei de la societatea din domeniul constructiilor si daca sunt indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal, salariatul va beneficia de cota redusa de CAS de 21,25% si va fi scutit de la plata impozitului pe salarii de 10% si a CASS de 10%.





Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice