search

Coplata sau presul asternut peste mizerie

Dupa ce de la bugetul pentru sanatate s-au adapat cu spor, timp de 20 de ani, toti baietii smecheri rataciti prin zona, astazi, guvernantii au decis ca cetateanul trebuie sa-si cumpere sanatatea cu bani cash. Aceasta este, in opinia mea, esenta ultimei decizii guvernamentale, cea privind introducerea coplatii in sistemul medical.

Potrivit acestei decizii, incepand din luna ianuarie, ne vom plati cu banii jos o parte din costurile unor servicii medicale. Ca o usurare, noul act legislativ spune ca aceasta contributie nu poate depasi a douasprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale si, in plus, de la acest sistem urmeaza sa fie scutiti aproximativ opt milioane de pensionari, elevi, studenti si unele categorii de pacienti.

Legea 220/2011 pentru modificarea si completarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, prin care este introdusa coplata pentru unele servicii medicale, prin intermediul unui "tichet moderator pentru sanatate", a fost publicata in 30 noiembrie in Monitorul Oficial.

Coplata - ne explica decidentii - reprezinta contributia pe care asiguratul la sistemul de sanatate trebuie sa o plateasca suplimentar fata de cea decontata din fondul national unic al asigurarilor de sanatate. Suma va fi perceputa ca si coplata se va calcula procentual din valoarea serviciilor medicale prevazute in contractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale.

Ce anume a generat aceasta decizie? Īn primul rand, deficitul cronic al bugetului de asigurari de sanatate. Deficit in fata caruia responsabilii de sistem nu au fost capabili sa reactioneze, multumindu-se sa constate ca groapa devine tot mai adanca.

Ce s-a intamplat de fapt? Bugetul a fost jefuit constant de clientela politica a guvernantilor, din el s-au facut averi impresionante, in timp ce asistenta medicala oferita asiguratilor a devenit tot mai precara.

Va mai amintiti cazul celebrului medic B., cel care era acuzat de procurori ca a primit o mita de 4 milioane de euro pentru achizitionarea de tehnica medicala? Judecatorii n-au fost convinsi ca medicul primisa o spaga reprezentand 40% din valoarea achizitiei, asa ca l-au achitat.

Ei bine, pentru cine nu stie si nu-si poate inchipui, furnizorii privati de servicii si aparatura medicala au facut contracte cu statul in care valoarea marfurilor livrate depasea si cu 1.000% valoarea de piata a acestora. Si toate acestea se plateau din banul public.

De unde credeti ca veneau cele patru milioane de euro? Din bugetul de sanatate, din contributia platita cu sudoare de mii si zeci de mii de mici contribuabili, care si-au pus energia, zilele si noptile in slujba cresterii si rotunjirii averilor celor precum medicului B. si ale furnizorilor lor de nadejde.

Cum guvernantii nu au reusit - desi putem crede ca nici macar nu au vrut - sa patrunda in "tainele" smecheriilor prin care era spoliat bugetul sanatatii, acum s-au vazut nevoiti sa accepte, la cererea FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, introducerea unor noi surse de finantare, care sa suplimenteze bugetul.

Astfel a aparut coplata, care - in aceste conditii - nu reprtezenta decat un pres asternut peste mizeria din sistemul de sanatate. Guvernantii nu stiu cum si pe unde se scurg in buzunare private, in mod fraudulos, banii de la buget, dar au pus noi dari. N-au reusit sa opreasca hemoragia organismului, dar l-au cuplat la o noua punga de sange.

Si, nu in ultimul rand, prin aceasta decizie, se slabeste principiul solidaritatii sociale, care guverneaza regulile redistribuirii veniturilor in toata lumea civilizata. Dar cine mai are timp de analizat reguli si principii ale convietuirii sociale, cand unii mor cu zile in spitale pentru ca altii sa adune averi nesimite?



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice