search

Corectare situatii financiare anuale - cum procedam?

Modernizare cladire: ce metoda de amortizare se aplica?
In cadrul procesului de intocmire a situatiilor financiare anuale, precizia si corectitudinea raportarilor reprezinta un aspect esential pentru reflectarea fidela a pozitiei financiare a unei entitati. Totusi, pot aparea situatii in care, din diverse motive, unele elemente contabile sunt omise sau raportate incorect. Un astfel de caz este reprezentat de omiterea cheltuielii cu colaboratorii (contul 621) in cadrul randului 24 din formularul F20, dintr-o eroare materiala. 
 
In acest studiu de caz, ne propunem sa analizam impactul omisiunii unei astfel de cheltuieli asupra situatiilor financiare anuale si modalitatea de corectare a acestei erori. 

Corectare situatii financiare anuale - studiu de caz


Intrebare: "La situatiile finanicare anuale, la randul 24 din F20, dintr-o eroare materiala nu a fost introdusa si cheltuiala cu colaboratorii, 621. Cum este sanctionata aceasta eroare si cum se poate corecta?"
 
Raspuns: Potrivit prevederilor din OMFP 450/2015, in intelesul prezentei proceduri, erorile constatate pot fi determinate de completarea eronata a:
a)denumirii entitatii raportoare;
a1)codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;
b)activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);
c)formei de proprietate;
c1)indicatorilor raportati prin formularul "Bilant"/"Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii", daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere de la pct. 6;
d)numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul "Date informative".
31.Constituie obiect al corectarii conform prezentei proceduri si situatia determinata de depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric.
4.Constituie, de asemenea, obiectul corectarii si situatiile determinate de urmatoarele tipuri de erori:
a)transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;
b)transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).
c)intocmirea si transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind date eronate, determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
In cazul mentionat presupun ca cheltuielile respective au fost inregistrate in situatiile financiare la rd. 25, insa nu au fost preluate si la:
 
IX. Informatii privind cheltuielile cu Colaboratorii, respectiv rd. 155(136)
Poate fi considerate o eroare materiale, astfel cum se precizeaza la pct. 4 lit c) ... determinate inclusiv de procesele de extragere si prezentare a informatiilor din bazele de date.
 
La capitolul II din ordin este precizata procedura de corectare a erorilor materiale, respectiv:
 
In cazul corectarii unor erori, ulterior depunerii situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile anuale, operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial pot depune numai la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice un alt set de situatii financiare anuale si documentele cerute de lege, respectiv raportari contabile anuale, dupa caz, care vor cuprinde informatii corectate.
 
Entitatile depun situatiile financiare anuale/raportarile contabile anuale la registratura unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice in format electronic, impreuna cu situatiile financiare anuale listate cu ajutorul programului de asistenta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, semnate potrivit legii.
 
Pentru situatiile financiare anuale fisierul cu extensia zip va contine situatiile financiare anuale si documentele cerute de lege, asa cum acestea sunt intocmite de entitati si scanate, alb-negru, lizibil si cu o rezolutie care sa permita incadrarea in limita a 9,5 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul zip.
 
Concomitent, administratorul trebuie sa depuna si o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca documentele respective au fost retransmise ca urmare a corectarii erorilor constatate, cu indicarea naturii erorii corectate, precum si faptul ca acestea reflecta realitatea entitatii raportoare. Aceasta declaratie pe propria raspundere se va include in fisierul zip atasat bilantului PDF. Un exemplar in format tiparit al acestei declaratii va fi depus la registraturile unitatilor teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, impreuna cu situatiile financiare/raportarile anuale corectate.
 
Situatiile financiare anuale care cuprind informatii corectate conform pct. 31 si 4 se pot depune cel tarziu pana la termenul maxim de depunere a situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar urmator celui la care se refera situatiile financiare anuale la care s-au constatat erori.
 
La art. 41 pct. 3 din Legea 82/1991, se precizeaza ca constituie contraventie:
3.prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare;
 
Conform prevderilor de la pct. 42 alin. 1 lit. i), contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda dupa cum urmeaza:
i)cea prevazuta la pct. 3, cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei;
 
De asemenea trebuie sa aveti in vedere ca aceste sanctiuni se suporta de catre persoanele vinovate (art. 42 alin. 6).
 
In situatia in care eroarea este cea pe care am mentionat-o, recomandarea este sa nu redepuneti un nou formular, intrucat la orice control nu se va observa aceasta mica eroare si, mai mult, apreciez ca eroarea dvs. nu se incadreaza pentru sanctiune, intrucat situatiile nu sunt cu date eronate, practic sunt incomplete.


Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pexels.com



Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile