search

Cum se obtine codul de TVA pentru operatiuni intracomunitare

Pentru obtinerea codului de TVA valid pentru operatiuni intracomunitare conform art. 317, alin. (1), litera a) din Codul fiscal, are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
 
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) ori alin. (2) sau (21), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
 
Spre exemplu, un cabinet individual de psihologie este infiintat in cursul lunii iunie 2023. Pentru dotarea cabinetului doreste achizitia de echipament din UE. Valoarea de achizitie a echipamentului este de 15 mii euro. Are nevoie de cod special de TVA, depune 301 in luna in care intervine exigibilitatea TVA.
 
Ce declaratie trebuie sa depuna pentru obtinerea codului special de TVA? Cabinetul trebuie sa plateasca TVA in Romania?

Obtinerea codului de TVA pentru operatiuni intracomunitare - D700

Raspunsul specialistului:

Cabinetul va depune D700, in care va completa:
 
I. Felul declaratiei - bifati declaratie de mentiuni

II. 3 Declaratia de inregistrare depusa initiala alegeti 070 DIF/DM/DR pentru PF care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere

La sectiunea B.VI alegeti:

--> Inregistrare in scopuri de TVA in cazul altor persoane - a) persoana impozabila care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art.316 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
--> la 1.23.1 Inregistrare in scopuri de TVA in cazul altor persoane,conform.art.317 din Codul fiscal bifati 1. Inregistrare prin depasirea plafonului de achizitii intracomunitare.

Atentie! Pentru codul de TVA intracomunitar obtinut va trebui sa depuneti 150 pentru semnatura electronica si sa solicitati acces in SPV, separat de cele depuse pentru codul normal de inregistrare (ANAF nu asociaza automat in SPV cabinetul si codul special de TVA)
 
In urma transmiterii codului special de TVA furnizorilor intracomunitari de bunuri si servicii veti primi de la acestia facturi fara TVA cu o mentiune care va indica faptul ca obligat la plata taxei este cumparatorul.
 
Veti calcula TVA pentru aceste facturi, o veti raporta prin D301 si o veti plati catre stat pana pe 25 ale lunii urmatoare.
(nu platiti in plus: pur si simplu in loc sa platiti TVA furnizorului, o veti plati statului roman).
 
Declaratiile 301 si 390 pentru achizitii intracomunitare se vor depune pe cdoul special de TVA, nu pe CUI-ul firmei. La fel sa va face si plata TVA.
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


Noutati contabile 1714338000
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice