search

Cum se va aplica scutirea de la plata impozitului pe transfer pentru persoanele care apeleaza la Legea darii in plata


Ministerul Finantelor Publice a emis un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal pentru ca persoanele care apeleaza la Legea darii in plata sa nu fie impozitate cu impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara.

Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare. Beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata.

Pentru orice dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare.

In plus, persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Lege pentru a li se anula datoriile ramase nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, iar cele care l-au achitat sub orice forma, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia. In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Acelasi proiect de ordonanta propune acordarea unui regim fiscal simplificat si un tratament fiscal specific in ce priveste impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale.

Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizati de catre Institutul National de Statistica, este deosebit de importanta pentru respectarea cerintelor regulamentelor UE in ce priveste statisticile oficiale.

O alta modificare propusa este aprobarea unui alt plafon de incasari decat cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite evenimente.

Totodata, li se permite agentilor economici care achizitioneaza anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata in numerar, sa retraga din banca sume mai mari decat plafonul existent in prezent.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice