Cum stabilim locul achizitiei intracomunitare in cadrul unei operatiuni triunghiulare? - articole conta.ro
 
 
 
 
 
 
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Cum stabilim locul achizitiei intracomunitare in cadrul unei operatiuni triunghiulare?



Pentru o firma stabilita si inregistrata in scopuri de T.V.A. in Romania, care are calitatea de cumparator-revanzator in cadrul unei operatiuni triunghiulare, se considera ca locul achizitiei intracomunitare de bunuri pe teritoriul altui stat membru decat Romania este in acel stat membru.

Aceasta regula este aplicabila numai daca firma din Romania indeplineste urmatoarele conditii:

- dovedeste ca a efectuat achizitia intracomunitara cu scopul final de a realiza o livrare ulterioara in acel alt stat membru pentru care la plata taxei este obligat beneficiarul  bunurilor  inregistrat in scopuri de T.V.A. in acel stat membru;
- raporteaza efectuarea livrarii in cadrul operatiunii triunghiulare prin formularul „Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" cod 390.
 
Sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata
 
Reglementarile din Codul fiscal referitoare la locul achizitiilor intracomunitare de bunuri sunt preluate din Directiva nr. 112 din 28 noiembrie 2006 a Consiliului Uniunii Europene cu privire la sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 347 din 11 decembrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, la capitolul 2, art. 40, 41 si 42.

Importul de bunuri

Importul de bunuri reprezinta:


a) intrarea de bunuri, pe teritoriul Comunitatii, care nu se afla in libera circulatie in intelesul art. 24 din Tratatul de infiintare a Comunitatii Europene;
 
b) pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Comunitate a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Comunitatii.

Ca regula generala, locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul comunitar.

Prin exceptie de la regula generala, locul importului de bunuri se considera:

* pe teritoriul statului membru in care bunurile, care nu se afla in libera circulatie, inceteaza sa mai fie plasate in urmatoarele regimuri de scutire temporara:

- regimul vamal de admitere temporara, cu exonerare totala de la plata taxelor vamale;
- prezentarea bunurilor catre autoritatile vamale in vederea vamuirii si, eventual, plasarea acestora in depozit necesar cu caracter temporar;
- introducerea intr-o zona libera sau intr-un antrepozit liber;
- plasarea in regim de antrepozit vamal;
- plasarea in regim de perfectionare activa, cu suspendare de la plata drepturilor de import;
- plasarea in regim de tranzit vamal extern;

- admiterea in apele teritoriale pentru:

*** incorporare pe platforme de forare sau de productie, fie cu scopul construirii, repararii, intretinerii, modificarii sau reutilarii acestor platforme, fie pentru conectarea la tarm a acestor platforme de forare sau de productie;
*** alimentarea cu carburanti si aprovizionarea platformelor de forare sau de productie;
* pe teritoriul statului membru in care se incheie procedura de tranzit intern pentru bunurile care nu se afla in libera circulatie.




Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Margulescu - www.conta.ro
Data: 2013-05-31
Vizualizari: 4737


  Alte ContaArticole
postat la: 2023-03-24
In orice domeniu ai activa la job este deosebit de important sa fii mereu la zi cu schimbarile care au loc. Exista domenii, precum si cel al contabilitatii, in care acestea sunt la ordinea zilei: fie ca sunt schimbari mici sau mai mari, de ele trebuie sa tii cont mai ales pentru a nu pune in pericol, atat cariera ta, cat si afacerile clientilor tai.
 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-24
Termenul pentru depunerea Declaratiei Unice privind impozitul pe venit si
contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) este 25 mai 2023. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2023-03-23
Declaratia unica (formular 212) se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care in anul de impunere au realizat, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate si care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.
Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Firme de contabilitate
  Conta Site
NG Audit SRL,Cabinet de audit financiar Nichitovici Gabriela
http://www.ngaudit.conta.ro

Creaza-ti site-ul tau acum
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2023. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services