search

Cunoasteti noile reguli pentru verificareacontribuabililor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat?

Consiliul IMM-urilor respinge scaderea pragului de incadrare in categoria microintreprinderilor de la 500.000 de euro la 100.000 de euro


Prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrate Fiscala nr. 1847/2014 pentru aprobarea procedurilor de aplicare a art. 78^1 din Codul de procedura fiscala, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare, a fost aprobata procedura privind verificarea de catre Directia Generala antifrauda fiscala, a contribuabililor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat.

Potrivit lit. D din procedura, inspectorii antifrauda pot emite avizul privind propunerea de declararea in inactivitate potrivit art. 78^1 alin. (1) lit. c) din Codul de procedura fiscala, prevazut in anexa nr. 5h) la ordin, semnat de catre conducatorul organului de control.

Avand in vedere competentele Directiei generale antifrauda fiscala in desfasurarea activitatii, precum si rolul activ in prevenirea si combaterea actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala, pentru valorificarea in mod operativ a constatarilor, consideram ca este necesara modificarea procedurii de aplicare a prevederilor lit. D din procedura privind verificarea de catre Directia generala antifrauda fiscala a contribuabililor care nu functioneaza la domiciliul fiscal declarat, prevazuta in anexa nr. 1, ptc. II la ordin.

Controalele efectuate de inspectorii antifrauda au caracter operativ si vizeaza imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala impune valorificarea de indata a aspectelor constatae, una dintre masurile de valorificare fiind si initierea demersurilor de declarare a starii de inactivitate a contribuabililor.

Art. 78^1 alin. (1) lit. c) din Codul de procedura fiscala prevede, ca si conditie de inactivare, constatarea de catre organul fiscal a nefunctionarii contribuabilului la domiciliul fiscal declarat. Demersurile pe care organul fiscal trebuie sa le faca in vederea constatarii nefunctionarii la domiciliul fiscal declarat nu sunt stipulate in dispozitiile Codului de procedura fiscala, fiind reglementate prin ordin al presedintelui ANAF.

In vederea optimizarii procedurii aplicate in prezent de catre inspectorii antifrauda in declararea starii de inactivitate a contribuabililo, au fost analizate activitatile prevazute de procedura aplicavila in prezent, fiind identificate unele activitati cronofage a caror utilitate nu este deplin justificata raportat la activitatea Directiei fenerale antifrauda fiscala.

In acesr sens, eliminarea obligatiei organului fiscal de a transmite solicitari scrise si la adresa domiciliului reprezentantului legal al contribuabilului ori la sediile secundare care au dovada de sediu expirata, potrivit evidentei Oficiului National al Registrului Comertului, nu aduce atingere reglementarilor legale si nici principiilor prevazute de Codul de procedura fiscala.


Sursa: ANAF


Noutati contabile 1711749600
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice