search

Decizia CCR: masurile fiscal-bugetare sunt constitutionale. Presedintele Klaus Iohannis are unda verde pentru promulgare

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins sesizarea de neconstitutionalitate depusa de parlamenteri din Opozitie cu privire la proiectul de lege referitor la masurile fiscal-bugetare. Acest lucru inseamna ca noile masuri fiscale vor intra in vigoare odata ce legea este promulgata de presedintele Klaus Iohannis.

Presedintele CCR: procedura de adoptare a legii a respectat exigentele Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale

Marian Enache, presedintele Curtii Constitutionale, a explicat ca, in urma analizei efectuate, CCR a concluzionat ca obiectivul principal al asumarii raspunderii Guvernului pentru proiectul de lege a fost de a creste veniturile la bugetul public si de a reduce cheltuielile statului. Mai mult, in cadrul examinarii legii sub aspectul constitutionalitatii, s-a stabilit ca procedura a fost conforma cu prevederile Constitutiei si cu jurisprudenta Curtii Constitutionale.

Presedintele CCR a mai declarat ca judecatorii constitutionali au decis, cu o majoritate de voturi, ca obiectia depusa este neintemeiata si ca legea, in ansamblul ei, este constitutionala. In plus, articolul 3, care se refera la diminuarea contributiei la Pilonul II de pensii administrat privat pentru persoanele implicate in activitati de creare de programe si calculator, a fost declarat constitutional. De asemenea, in unanimitate, au fost respinse ca neintemeiate celelalte peste 30 de critici formulate in sesizare.

"Curtea a constatat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege a vizat un scop unic si unitar, respectiv cresterea veniturilor la bugetul public national si reducerea cheltuielilor statului. In cadrul examenului de constitutionalitate, sub aspect extrinsec, s-a conchis ca procedura de adoptare a legii, prin angajarea raspunderii Guvernului, a respectat exigentele Constitutiei si a jurisprudentei Curtii Constitutionale.

De asemenea, sub aspect intrinsec, Curtea a retinut ca dispozitiile legale, in mod punctual criticate de autorii obiectiei de neconstitutionalitate, au fost adoptate in marja de apreciere si de oportunitate de care legiuitorul dispune in materie financiar fiscala.

Prin urmare, judecatorii constitutionali au decis, cu majoritate de voturi, ca obiectia este neintemeiata, ca legea in ansamblul sau este constitutionala, declarand respingerea obiectiei", a declarat Marian Enache, conform Agerpres.

In urma motivarii deciziei Curtii Constitutionale, seful statului are unda verde pentru promulgare, deschizand astfel calea pentru implementarea masurilor fiscale si bugetare propuse de Guvern.


Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice