search

Declaratia 092. Modificare vector fiscal cu privire la perioada fiscala a TVA

In studiul de caz dezbatut astazi avem drept subiect o societate comerciala inregistrata in scopuri de TVA in Romania, ce are perioada fiscala trimestrul calendaristic. Aceasta si-a schimbat perioada fiscala incepand cu data de 1 martie 2018 ca urmare a efectuarii unei achizitii intracomunitare in luna februarie 2018 si a depus formularul 092.  Vom afla in continuare daca societatea trebuie sa depuna la ANAF si formularul 010 prin care contribuabilul se declara platitor de TVA lunar din luna martie 2018 si in ce termen.


Iata raspunsul specialistului!

O societate inregistrata in scopuri deTVA, care are ca perioada fiscala trimestrul calendaristic, are obligatia depunerii la organul fiscal competent Declaratia 092 < Declaratie de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila în Romania> (art.322 alin.(7) Cod fiscal si OPANAF 1165/2009).
 
Termenul de depunere este de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
 
In sectiunea III se completeaza  luna si anul in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiei intracomunitare. De asemenea, se completeaza data de intai a lunii incepand cu care se schimba perioada fiscala, respectiv se utilizeaza luna calendaristica ca perioada fiscala pentru declararea si plata taxei pe valoarea adaugata. Astfel, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
 
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
 
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa Declaratia 300.
 
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.
 
Prin OPANAF 1165/2009 se stabileste procedura de actualizare a vectorului fiscal pentru persoanele care efectueaza o achiitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania. Conform cap.III pct.3 din Anexa 1 la OPANAF 1165/2009, pe baza declaratiei de mentiuni D092, organul fiscal competent opereaza actualizarea vectorului fiscal in Registrul contribuabililor, in sensul schimbarii perioadei fiscale pentru TVA din trimestru calendaristica in luna calendaristica.
 
In concluzie, nu se depune si Declaratia 010 in cazul in care o societate depune Declaratia 092 in vederea achizitiei intracomunitara de bunuri.
 
Atentionam ca vectorul fiscal se modifica din trimestru in luna, prin depunerea Declaratiei 092, numai pentru achizitia intracomunitara de bunuri si nu si pentru achizitia intracomunitara de servicii, conform art.322 alin.(2) - (7) Cod fiscal.



Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu - Economist si expert contabil.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice