search

Declaratia informativa D406 transmisa cu erori: ce facem atunci cand primim recipisa de la ANAF

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
SAF-T este un fisier de audit standard pentru schimbul electronic de date contabile fiabile de la organizatii catre o autoritate fiscala nationala sau auditori externi, este transmis de catre contribuabili/platitori in format electronic catre organul fiscal central, prin intermediul Declaratiei informative privind fisierul standard de control fiscal (Declaratia informativa D406).
 
Ceea ce este nou in acest sistem de raportare este faptul ca Declaratia informativa 406 este o declaratie mult mai complexa fata de declaratiile cu care ne-am obisnuit, ingloband practic evidenta intregii activitati a unui contribuabil, fiind echivalenta cu o autoinspectie fiscala.

Schimbul electronic de date contabile, in format standard si securizat in interactiunea cu administratia fiscala, facilitarea comunicarii dintre administratia fiscala si companii cu privire la continutul de date informatice in scopuri fiscale sau reducerea timpului de efectuare a inspectiilor fiscale, sunt numai trei dintre beneficiile implementarii fisierului standard de control fiscal.
 
In lucrarea SAF-T. Ghid de raportare corecta, fiecare sectiune si subsectiune a D406 este comentata si analizata in detaliu, astfel incat sa o completati fara erori, sa evitati amenzile contraventionale, sa scapati de amenintarea ca firma dvs. sa ridice semne de intrebare si sa atraga inspectii fiscale imediate.

Contribuabilii transmit Declaratia informativa D406 lunar sau trimestrial, urmand perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata (TVA).
 
Contribuabilii care au ca perioada fiscala aplicabila pentru taxa pe valoarea adaugata semestrul sau anul transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
 
Contribuabilii care nu sunt inregistrati in scopuri de TVA transmit Declaratia informativa D406 trimestrial.
 

Ce facem atunci cand primim recipisa de transmitere cu erori a D406

 
Pentru declaratia informativa D406 transmisa cu erori identificate de A.N.A.F. si pentru care a fost comunicata recipisa ce le semnaleaza, contribuabilul va redepune integral declaratia informativa D406, care trebuie sa cuprinda fisierul standard de control fiscal SAF-T corectat.
 
Nu este admisa transmiterea unor corectii partiale prin transmiterea doar selectiva a inregistrarilor sau campurilor corectate pentru cele care au prezentat erori.
Dupa depunerea cu succes a fiecarei declaratii informative D406 (cu Fisierul Standard de Control Fiscal atasat) prin portalul A.N.A.F., se emite o recipisa cu numarul de referinta al depunerii si cu rezultatele procesarii declaratiei informative si a fisierului standard de audit SAF-T atasat.
 
Recipisa poate fi obtinuta de catre contribuabili sau de catre delegatii acestora accesand fie serviciul public pentru verificarea recipiselor pe baza indexului de depunere a declaratiei informative (index de incarcare) - https://www.A.N.A.F..ro/StareD112/, fie prin vizualizarea mesajelor din Spatiul Privat Virtual (SPV), pe contul contribuabilului care a depus declaratia informativa.
 
 
Foto: pixabay.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice