search

Decontarile de la A la Z: 5 tipuri de operatiuni care pun probleme in practica

Politici contabile pentru ONG: modele EDITABILE, usor de personalizat, elaborate in doar 5 minute
Aplicarea incorecta a prevederilor fiscale in domeniul decontarilor poate duce la calcularea eronata a impozitului pe profit datorat. Iar asta inseamna tensiuni cu inspectorii fiscali, majorari de intarziere si penalitati pentru sumele incorect decontate. In cele ce urmeaza, iata 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun contabililor probleme in practica:
 
 1. Decontarea prin compensare
 
Compensarea este o procedura de stingere a obligatiilor de plata reciproce intre doi participanti la tranzactie. In lucrare gasiti explicatii detaliate privind procedura corecta si documentele justificative care trebuie intocmite pentru ca acesta operatiune sa fie evidentiata corect in contabilitate, pentru diferite tipuri de compensari:
 
- compensari cu persoane fizice
- compensari cu parteneri nerezidenti
- compensari cu o alta societate din Romania
 
2. Darea in plata in contul dividendelor
 
Potrivit principiului necompensarii, prevazut la punctul 56 din OMFP 1802/2014, orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa. Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Darea in plata nu reprezinta o simpla compensare, ci vor fi recunoscute veniturile din vanzarea bunului.
 
3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 
La “alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern” ar trebui prevazute acele bunuri/servicii acordate salariatilor care sunt neimpozabile la nivelul salariatului. Acestea sunt prevazute la art. 76 alin. (4) din Codul fiscal. 
 
Daca la cheltuieli sociale este mentionat, de exemplu, un abonament la sala de sport, el se va impozita oricum ca avantaj in natura, devine venit de natura salariala si, prin urmare, cheltuiala deductibila integral.
 
 4. Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 
Atat din punct de vedere contabil, cat si din punct de vedere fiscal, vanzarea cu plata in rate este tratata ca o vanzare normala, care are ca moment de recunoastere a veniturilor/cheltuielilor si al TVA-ului momentul predarii bunului catre cumparator.
 
Deci nu se pot emite facturi de rate, fiind necesar sa se colecteze TVA si sa se recunoasca intreg venitul inca de la inceput, chiar daca plata nu s-a efectuat integral si chiar daca vanzatorul pastreaza dreptul de proprietate din punct de vedere juridic.
 
5. Decontarile din operatiuni in participatie
 
Asocierile in participatie sunt frecvente si este imposibil ca in activitatea dvs. profesionala sa nu va intalniti cu ele. Ele au loc atunci cand o societate comerciala acorda altei societati o participatiune in beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni, sau chiar asupra intregului comert.
 
Veniturile si cheltuielile determinate de operatiunile asocierilor in participatie se contabilizeaza distinct de catre unul din asociati, conform prevederilor contractului de asociere, la sfarsitul perioadei de raportare, cheltuielile si veniturile inregistrate pe naturi fiind transmise pe baza de decont fiecarui asociat, in vederea inregistrarii acestora in contabilitatea proprie. 
 
Lucrarea "Decontarile de la A la Z"este o lectura obligatorie pentru orice contabil. Si asta deoarece ea ofera raspunsurile mult cautate la eternele intrebari despre caracterul deductibil sau nedeductibil al diverselor cheltuieli, despre ce este si ce nu este avantaj in natura, despre preturile de transfer si decontarile intre societatile afiliate, etc.
 
Marele avantaj al lucrarii este ca limpezeste eficient dificultatile si provocarile actuale pentru un contabil, rezultatul fiind o suma de solutii pentru orice situatie cu care va puteti confrunta – totul comentat si explicat prin prisma legislatiei la zi si avand un puternic caracter practic.
 
Aveti aici raspunsuri pentru tot ce tine de decontari. Decontari cu asociatii, cu salariatii, cu tertii, decontari din operatiuni in participatie sau decontari prin conturile la banci etc., cu accent pe chestiuni foarte concrete: cum decontati diurna administratorului sau bonurile care nu au CUI-ul beneficiarului, cum procedati daca gasiti pe extrasul de la banca sume incasate sau platite a caror destinatie nu este cunoscuta.
 
Informatiile sunt actualizate la zi, iar limbajul simplu si clar va permite sa intelegeti rapid si exact ce aveti de facut, indiferent de problema (legata de decontari) cu care va confruntati. 
 
De ce trebuie sa acordati atentie maxima corectitudinii decontarilor?
 
Potrivit art. 41 din Legea contabilitatii, constituie contraventie urmatoarele fapte si se sanctioneaza cu amenda:
 
- Efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 10.000 lei;
 
- Nerespectarea reglementarilor (…) cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 4.000 lei;
 
- Prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate se sanctioneaza cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.
 
Lucrarea "Decontarile de la A la Z" contine informatii 100% practice, insotite de explicatii amanuntite, temeiuri legale si studii de caz. Grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari:
 
- Decontari cu asociatii, privind capitalul, dividendele
- Decontari cu societati afiliate
- Decontari ale operatiunilor in curs de clarificare
- Decontari cu tertii ... etc.
 
 
 


Noutati contabile 1713646800
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice