search
conta.ro cauta meniu
search

Deductibilitate cheltuieli auto: Ce trebuie sa stie contabilii, atentionari si exemplu practic

Sunt deductibile 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.
 
Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;
5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuieli auto: Ce este important de retinut

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi includ orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cu exceptia cheltuielilor privind amortizarea: impozitele locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectiile tehnice periodice, rovinieta, chiriile, partea nedeductibila din taxa pe valoarea adaugata, dobanzile, comisioanele, diferentele de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii altor contracte decat cele de leasing.
 
In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente.

Atentie! Pentru autoturismele folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente sunt deductibile (limitat sau integral) doar pentru un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.


Important! Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal se efectueaza dupa aplicarea limitarii aferente taxei pe valoarea adaugata, respectiv aceasta se aplica si asupra taxei pe valoarea adaugata pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

Eliminati pe loc orice neclaritate legata de plata impozitului pe profit in 2025! Cartea Verde a Impozitului pe Profit va ofera informatii profesioniste, in perfecta conformitate cu prevederile recente ale OUG nr. 107/2024 si OUG nr. 115/2023!

Exemplu practic

Exemplificare: determinarea valorii nedeductibile a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile aferente unui vehicul care nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice in cazul unei persoane juridice platitoare de TVA:

– cheltuielile cu intretinerea si reparatiile – 1.800 lei, exclusiv TVA;

– TVA – 342 lei;

– partea de TVA nedeductibila – 342 lei x 50% = 171 lei;

– baza de calcul al valorii nedeductibile a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile: 1.971 lei (1.800 lei + 171 lei)

– valoarea nedeductibila a cheltuielilor cu intretinerea si reparatiile. 1.971 lei x 50% = 985,5 lei
 
 
 
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1746824400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici