search

Delegare cu depasirea termenului de 120 zile. Tratamentul fiscal al cheltuielilor

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Rodica Mantescu, specialist legislatia muncii, ne ofera in randurile urmatoare mai multe explicatii privind delegarea cu depasirea termenului de 120 zile
 
Conform art. 44 alin. (1) din Codul muncii, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile calendaristice in 12 luni si se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegarii nu poate constitui motiv pentru sanctionarea disciplinara a acestuia.
Redactarea acestui articol este ambigua, lasand loc la interpretari diferite.
 
Astfel, o interpretare a textului legal ar putea fi in sensul ca perioadele succesive pe care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului pot totaliza un maxim de 60 de zile calendaristice, situatie ce ar atrage posibilitatea delegarii unui salariat pentru maximum 120 de zile calendaristice in 12 luni, respectiv maxim 60 de zile din dispozitia unilaterala a angajatorului si maximum 60 de zile calendaristice cu acordul salariatului. Aceasta interpretare decurge si din caracterul delegarii de masura temporara. Or, a accepta ca delegarea, chiar cu acordul salariatului poate fi dispusa la infinit, transforma aceasta masura intr-una definitiva.
 
Totodata, intr-o alta interpretare, pe care noi o impartasim, fiecare perioada pentru care se poate prelungi delegarea cu acordul salariatului este de maximum 60 de zile calendaristice, interpretare ce conduce la posibilitatea prestarii muncii in delegatie pe o perioada mai mare de 120 de zile calendaristice pe an.
 
Opinia noastra este intemeiata si pe cele mentionate in expunerea de motive a Legii 40/2011 (legea prin care a fost modificat art. 44 din Codul muncii), respectiv posibilitatea prelungirii delegarii pe perioade de maxim 60 de zile, cu acordul scris al salariatului a fost propusa pentru a facilita desfasurarea activitatii angajatorului in efectuarea anumitor lucrari care necesita o perioada de timp mai mare decat termenul prevazut in actuala reglementare .
 
Or, reglementarea anterioara intrarii in vigoare a Legii 40/2011 prevedea ca delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.
 
Insa, datorita faptului ca delegarea este o masura temporara, organele fiscale interpreteaza art. 44 alin. (1) in sensul ca delegarea inclusiv perioada de delegare cu acordul salariatului, nu poate depasi 120 de zile/an, limitand la aceasta perioada posibilitatea de acordare a diurnei netaxabile. Mentionam ca astfel de interpretari ale organelor fiscale exista in practica in sensul ca exista decizii ale organelor fiscale prin care au reincadrat diurna si cheltuielile de transport si cazare pentru perioada care a depasit 120 de zile pe an.
 
Totodata, instantele de judecata sesizate de angajatori cu anularea deciziilor de impunere emise de organele fiscale au mentinut deciziile de impunere dand dreptate organelor fiscale considerand ca delegarea este o masura temporara ce nu poate sa depaseasca 120 de zile pe an chiar cu acordul salariatului.
 
Prin urmare, daca salariatul este delegat peste perioada de 120 zile, sumele reprezetand diurna, transport si cazare nu mai sunt considerate cheltuieli in perioada de delegare astfel incat asupra acestora se calculeaza impozitul pe venit si contributii sociale aferente veniturilor din salarii.


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de Rodica Mantescu pentru site-ul PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


 
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice