search
conta.ro cauta meniu
search

Diferente de inventar - Sortimente in plus si in minus la raft: Monografie contabila si documente

O societate, platitoare de impozit pe profit si inregistrata in scopuri de TVA, cu obiect de activitate distributie, constata 3 produse dintr-un sortiment in plus pe raft si 3 produse din alt sortiment in minus, la preturi diferite. Cum poate corecta stocul si ce implicatii apar din punctul de vedere al TVA? Ce documente trebuie intocmite?
 
Normele de aplicare a ORDIN nr. 2.861 din 9 octombrie 2009 pentru aprobare Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii (...)
 
Art. 5 (5) Listele cu sorturile de produse, marfuri, ambalaje si alte valori materiale care intrunesc conditiile de compensare datorita riscului de confuzie se aproba anual de catre administratori, ordonatorii de credite sau persoana care are obligatia gestionarii si servesc pentru uz intern in cadrul entitatilor.

Compensarea se face pentru cantitati egale intre plusurile si lipsurile constatate

In cazul in care cantitatile sorturilor supuse compensarii, la care s-au constatat plusuri, sunt mai mari decat cantitatile sorturilor admise la compensare, la care s-au constatat lipsuri, se va proceda la stabilirea egalitatii cantitative prin eliminarea din calcul a diferentei in plus. Aceasta eliminare se face incepand cu sorturile care au preturile unitare cele mai scazute, in ordine crescatoare.
 
In cazul in care cantitatile sorturilor supuse compensarii, la care s-au constatat lipsuri, sunt mai mari decat cantitatile sorturilor admise la compensare, la care s-au constatat plusuri, se va proceda, de asemenea, la stabilirea egalitatii cantitative prin eliminarea din calcul a cantitatii care depaseste totalul cantitativ al plusurilor. Eliminarea se face incepand cu sorturile care au preturile unitare cele mai scazute, in ordine crescatoare.

Documente de intocmit

- Liste de inventariere
- Procesul verbal de valorificare a rezultatelor inventarierii
 
Acestea trebuie intocmite de comisia de inventariere si aprobate de administratorul societatii. Se va proceda la inregistrarea in evidenta contabila a lipsurilor constatate, tinanand seama si de faptul ca aceste lipsuri pot/ nu pot fi imputate unor persoane responsabile de producerea lor.

Cand se face compensarea?

Compensarea se face daca:
  • Exista risc de confuzie
  • Daca minusul > plusul

Exemplu practic

Presupun urmatoarele:
 
Minus valoric de 2.000 lei
Plus valoric de 1.500 lei
 
1. Plusul de inventar: 371 = 607 1.500 lei sau 607 = 371 (1.500 lei)
2. Minusul de inventar: 607 = 371 2.000 lei
3. Imputarea sumei gestionarului: 4282 = 758  500 lei (daca este cazul)
4. Ajustare TVA: 635 = 4426  95 lei
 
In cazul unul minus imputabil, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie (Decizie de imputare daca este cazul).

 
Daca nu se pot compensa, plusul se inregistreaza ca atare, iar minusul se considera prejudiciu si se imputa.
 
In normele de aplicare a Codului Fiscal la pct.76:
„(6) In baza art. 304 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, persoana impozabila realizeaza o ajustare pozitiva sau, dupa caz, trebuie sa efectueze o ajustare negativa a taxei deductibile in situatii precum:
a) bunuri lipsa in gestiune din alte cauze decat cele prevazute la art. 304 alin. (2) din Codul fiscal. In cazul bunurilor lipsa din gestiune care sunt imputate, sumele imputate nu sunt considerate contravaloarea unor operatiuni in sfera de aplicare a TVA, indiferent daca pentru acestea este sau nu obligatorie ajustarea taxei.”

Diferente de inventar - Sortimente in plus si in minus la raft: Concluzie

In concluzie:
 
- se poate realiza recuperarea pagubei prin acordul partilor in limita a 5 salarii minime brute pe economie;

- daca paguba este mai mare de 5 salarii minime brute este necesara decizia instantei;

- Ajustarea TVA se reflecta cu semnul minus la rd. 35 din decontul de TVA D300 aferent perioadei fiscale in care s-a constatat minusul la inventariere, precum si in calculul cheltuielilor nedeductibile aferente trimestrului in care s-au inregistrat cheltuielile generate de aceasta situatie (in declaratia anuala D101 formular existent, cheltuielile nedeductibile se reflecta la rd. 33 Alte cheltuieli nedeductibile din formular).

- Compensarea se poate realiza daca cele 6 buc indeplinesc conditia de confuzie (culoare, sortiment, ambalaj, dimensiune, etc).


Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici