search

Discount acordat unui client din afara UE pentru exportul de marfa: cum inregistram in contabilitate?

Discountul reprezinta o reducere financiara, acordata pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate (scadenta), iar pentru discountul acordat este obligatorie emiterea unei facturi.

Cum inregistram in contabilitate reducerile financiare - studiu de caz

Intrebare: "Se poate emite factura de discount catre o firma din afara Uniunii Europene? Catre aceasta firma am avut un export de marfa in urma caruia s-a cerut un discount de catre client."
 
Raspuns: Din punct de vedere contabil, reducerile financiare acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Pct. 77 din OMFP 1802/2014 prevede:
1) Reducerile financiare sunt sub forma de sconturi de decontare acordate pentru achitarea datoriilor inainte de termenul normal de exigibilitate.
(2) Reducerile financiare primite de la furnizor reprezinta venituri ale perioadei indiferent de perioada la care se refera (contul 767 "Venituri din sconturi obtinute"). La furnizor, aceste reduceri acordate reprezinta cheltuieli ale perioadei, indiferent de perioada la care se refera (contul 667 "Cheltuieli privind sconturile acordate").
 
Deci inregistrarea unei reduceri financiare se face 667 = 4111.
 
Asadar, in cazul unui discount acordat clientului extern pentru exportul de marfa, se emite o factura cu minus, cu trimitere la factura initiala de export, pentru care detineti documente prin care ati justificat scutirea de taxa.
 
Valoarea facturii emise in rosu se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari cu semnul minus si se raporteaza, cu semnul minus, doar prin decontul de TVA cod 300, la randul 14 alocat pentru operatiuni scutite cu drept de deducere (exporturi).
 
Dpdv fiscal, potrivit art. 287 lit. c) din Codul fiscal, baza de impozitare a TVA se reduce in cazul in care se acorda reduceri, dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor insa in cazul unui export de bunuri, nu se pune problema ajustarii bazei impozabile a TVA, deoarece operatiunea este scutita de TVA.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 

Foto: pexels.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice