search

Distribuire dividende din profitul nerepartizat al anilor precedenti: monografie contabila

Analizam in cele ce urmeaza situatia unei societati comerciale care are profit reportat din anii precedenti, dar si profit din anul curent. In luna iulie, dupa depunerea bilantului, asociatul unic (in baza AGA) hotaraste sa ridice dividende din profitul din anii precedenti. Vom stabili daca trebuie intocmit bilant interimar in acest caz si care este monografia contabila.
 
Dividendele se distribuie din profiturile repartizate potrivit legii, astfel:
 
- anual pe baza situatiilor financiare anuale
sau
- optional pe baza situatiilor financiare interimare, cu obligativitatea regularizarii anuale.
 
Intrucat doriti distribuire de dividende din profitul nerepartizat al anilor precedenti si nu din profitul exercitiului curent nu este nevoie sa intocmiti situatii financiare interimare. Aveti nevoie doar de hotararea asociatului unic.

Distribuire dividende din profitul nerepartizat al anilor precedenti: monografie contabila

Monografia contabila:
 
Repartizare dividende la data hotararii asociatului unic:
1171=457
 
Retinere impozit pe dividende:
457=446
 
Plata dividende nete:
457=5121
 
Plata impozit pe dividende:
446=5121
 
Baza legala
 
Articolul 19 alin. (3) din Legea 82/1991:
“ Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.”
 
Articolul 67 din Legea 31/1990:
 
“(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
 
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.”


Raspuns oferit in luna iulie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com
 


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice