Art. 1.011 Cod Civil prevede ca donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute. Potrivit Codului civil, donatia "este contractul prin care, cu intentia de a gratifica, o parte, numita donator, dispune in mod irevocabil de un bun in favoarea celeilalte parti, numita donatar". Donatia trebuie sa se incheie neaparat la notar (forma autentica), cu exceptia donatiei de bunuri mobile de maximum 25.000 de lei (darul manual). Donatia este diferita de sponsorizare atat ca forma juridica, cat si ca facilitati fiscale acordate.
Intrebare: "Suntem o companie din RO inregistrata in scopuri de TVA si avem in derulare un contract de comodat (pe perioada nedeterminata) cu o asociatie sportiva pentru un autoturism din anul 2012 amortizat complet (aflat in proprietatea companiei). Acum dorim sa donam acest autoturism, dar nu catre asociatia sportiva, ci catre persoana fizica, presedintele asociatiei. Ce taxe/impozite/contributii sociale dpdv fiscal ar presupune aceasta tranzactie? Valoarea neta a masinii in contabilitate este zero, dar donatia se face catre persoana fizica."
Raspuns: Din punct de vedere fiscal, precizam ca donatiile acordate nu beneficiaza de facilitatile fiscale, prevazute la art. 25, alin. (4) lit. i) din Legea nr. 227/2015.
Asadar, societatile care vor sa sprijine anumite persoane, grupuri de persoane sau cauze in sine o pot face prin intermediul donatiilor si/sau al sponsorizarilor.
O societate poate face acte de sponsorizare, acte de mecenat si donatii catre persoane fizice sau juridice, catre unitati de cult sau asociatii si fundatii, dupa caz, insa nu toate aceste acte sunt purtatoare de beneficii fiscale.
Atentie! De retinut ca donatiile nu sunt cheltuieli deductibile, potrivit Codului fiscal, insa societatile sunt libere sa faca aceste cheltuieli chiar daca nu intentioneaza sa obtina vreun beneficiu fiscal ulterior. Donatia este irevocabila.
Cedarea cu titlul gratuit a unui bun din patrimoniul unei societati comerciale poate imbraca forma unui contract de donatie, sponsorizare sau mecenat. Sponsorizarea si mecenatul sunt definite de Legea 32/1994 si din punct de vedere fiscal exista si facilitati in acest sens.
Astfel, cedarea cu titlul gratuit se poate face numai prin donatie.
Potrivit art. 206 din Codul civil " (1) Persoana juridica poate avea orice drepturi si obligatii civile, afara de acelea care, prin natura lor sau potrivit legii, nu pot apartine decat persoanei fizice".
Ceea ce caracterizeaza donatia este faptul ca transmiterea dreptului asupra bunului donat se face de catre donator cu intentia de a-l gratifica pe donatar, astfel, donatia se inscrie in categoria liberalitatilor. Liberalitatea este un act juridic cu titlu gratuit prin care o parte isi asuma obligatia de a da celeilalte parti, de regula, un bun, diminuandu-si astfel patrimoniul fara a primi in schimb vreun echivalent. Cauza in cazul contractului de donatie cuprinde asadar, in primul rand, vointa de a darui si apoi motivul care a determinat pe donator sa faca liberalitatea.
De asemenea, art. 70 alin. (1) si 70 ^ 1 din Legea 31/1990 privind societatile comerciale, administratorii pot face toate operatiunile cerute pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al societatii, afara de restrictiile aratate in actul constitutiv. Actele de dispozitie asupra bunurilor unei societati comerciale pot fi incheiate in temeiul puterilor conferite reprezentantilor legali ai societatii, dupa caz, prin lege, actul constitutiv sau hotararile organelor statutare ale societatii adoptate in conformitate cu prevederile prezentei legi si ale actului constitutiv al societatii, nefiind necesara o procura speciala si in forma autentica in acest scop, chiar daca actele de dispozitie trebuie incheiate in forma autentica.
Chiar daca autoturismul este complet amortizat, in cazul in care acesta este donat, nu se poate deduce nicio cheltuiala la calculul impozitului pe profit (reparatii, asigurare, rovinieta, impozitul auto) de catre societatea care face donatia, intrucat cheltuielile respective se emit pe numele proprietarului autoturismului.
Din punct de vedere contabil, pct. 138 din OMFP 1802/2014, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si detinute pe o perioada mai mare de un an. Beneficiile economice viitoare reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar sau de echivalente de numerar catre entitate. Potentialul poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale entitatii. Activele imobilizate cuprind acele active destinate utilizarii pe o baza continua, pe o perioada mai mare de un an, in scopul desfasurarii activitatilor entitatii.
Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu donatia este cheltuiala nedeductibila la calculul impozitului pe profit.
Daca TVA a fost dedusa la achizitie (chiar si in cazul in care deducerea s-a efectuat prin mecanismul taxarii inverse) cedarea cu titlu gratuit a acestui bun este o operatiune care intra in sfera de aplicare a TVA, fiind asimilta unei livrari de bunuri.
Conform prevederilor art. 268 alin. 1 din Codul fiscal, din punctul de vedere al taxei sunt operatiuni impozabile in Romania cele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) operatiunile care, in sensul art. 270 - 272, constituie sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera taxei, efectuate cu plata;
Asadar, avand in vedere ca TVA a fost dedusa total la achizitie, consideram ca nu se aplica regula incadrarii intr-un plafon anume, deoarece cedarea cu titlu gratuit a bunului este o operatiune care intra in sfera de aplicare a TVA, fiind asimilata unei livrari de bunuri. Daca pentru bunul respectiv s-a exercitat integral dreptul de deducere a sumei TVA deductibile, iar donatia inseamna un transfer cu titlu gratuit, persoana juridica trebuie sa emita o autofactura prin care colecteaza TVA, aplicand cota standard TVA 19% la pretul bunului cumparat. Valoarea autofacturii emise cu TVA colectata se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza, atat prin decontul de TVA la randul 16, cat si prin declaratia informativa cod 394.
Asadar, deoarece sunteti platitor de impozit pe profit, costul bunurilor donate si a sumei TVA colectata, inregistrata in debitul contului 635 sau 6588, reprezinta cheltuiala nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal, deoarece donatia nu este reglementata drept o cheltuiala deductibila.
Societatea va emite o Decizie prin care sa stabileasca o plaja de serii si numere pentru autofacturi, distincta fata de facturile emise in cadrul firmei, respectand prevederille pct. 24 din Anexa la OMFP 2634/2015, prin care entitatile vor asigura un regim intern de numerotare a documentelor financiar-contabile. Autofactura trebuie sa contina datele obligatorii unei facturi, se va emite intr-un singur exemplar si nu va primi numar in continuarea secventialitatii celorlalte facturi fiscale.
Acte necesare pentru scoaterea din evidenta a autoturismului de la impozite si taxe locale: declaratie pentru scoaterea din evidenta a mijloacelor de transport (formular tip); actul de instrainare, care este contract de donatie, (fotocopie); fisa de inmatriculare; taxa de timbru.
Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Majorare Capital Social: Studii de Caz
Majorarea capitalului social inseamna cresterea valorii totale a capitalului subscris de asociati sau actionari intr-o societate. Cu alte cuvinte, este o operatiune prin care firma primeste fonduri suplimentare, care se inregistreaza oficial ca parte din capitalul sau social. In acest articol va prezentam 3 monografii contabile cu operatiunile aferente majorarii de capital social.Majorare capital social. Asociat persoana juridicaIntrebare:Va rog sa ma ajutati cu o monografie contabila pentru...
vezi AICI monografia << Monografii Contabile Institutii Publice
Institutiile publice, spre deosebire de entitatile din sectorul privat, se supun unui cadru contabil specific, reglementat de normele Ministerului Finantelor si alte acte normative in vigoare. In activitatea curenta, apar frecvent situatii contabile complexe care necesita o abordare riguroasa, in conformitate cu legislatia bugetara si fiscala aplicabila. In acest articol vom prezenta exemple concrete de monografii contabile care vizeaza situatii des intalnite in institutiile publice!Monografie -...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Colectarea Deseurilor Si Aspecte Fiscale
Activitatea de colectare a deseurilor este tot mai importanta in contextul protejarii mediului si al dezvoltarii durabile. Aceasta implica nu doar operatiuni logistice si tehnice, ci si aspecte contabile specifice. Indiferent daca este vorba despre deseuri reciclabile, menajere sau industriale, firmele care desfasoara astfel de activitati trebuie sa respecte o serie de reglementari fiscale si contabile. In aceasta monografie, prezentam modul de inregistrare in contabilitate a principalelor...
vezi AICI monografia << Monografie Gestionarea Subventiilor Si Reglementari Cheie
Subventiile sunt fonduri nerambursabile acordate de autoritati sau organizatii guvernamentale cu scopul de a sprijini diverse sectoare economice, de la agricultura si industrie pana la educatie si cercetare. O gestionare corecta este esentiala pentru conformitatea legala si pentru asigurarea transparentei si eficientei utilizarii fondurilor respective. Va prezentam in acest articol principalele reglementari contabile cu privire la gestionarea subventiilor si vom oferi o monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila spalatorie auto self service (cu jetoane)
Deschiderea si gestionarea unei spalatorii auto self-service implica nu doar aspecte operationale si tehnice, ci si obligatii contabile si fiscale specifice. Intrucat acest tip de afacere presupune incasari automate, este esential ca antreprenorii sa cunoasca tratamentul contabil adecvat si evidentierea corecta a veniturilor si cheltuielilor. In acest articol vom oferi informatii esentiale cu privire la inregistrarea in contabilitate a operatiunilor aferente acestei activitati...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Prosumator Si Obligatii fiscale
Avand in vedere cresterea numarului de persoane fizice si juridice care produc si consuma energie electrica este importanta cunoasterea legislatiei pentru aplicarea corecta a reglementarilor. In acest articol va prezentam principalele obligatii fiscale ale prosumatorilor si monografiia contabila aferenta.Ce este un prosumatorProsumatorii sunt persoane fizice sau juridice care produc energie din surse regenerabile pentru consumul propriu, iar surplusul il livreaza in reteaua nationala, primind in...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Reevaluare Cladiri
Reevaluarea cladirilor reprezinta un proces esential pentru reflectarea corecta a valorii acestora in evidentele contabile ale unei entitati. Aceasta procedura permite ajustarea valorii contabile a imobilizarilor in conformitate cu realitatile pietei, asigurand o imagine fidela a situatiei financiare. Va prezentam in acest articol cateva aspecte fiscale importante si monografia contabila a reevaluarii cladirilor.Aspecte fiscale importante privind reevaluare cladirilorDin punct de vedere fiscal,...
vezi AICI monografia << Monografie contabila tichete de masa si reglementari cheie
Tichetele de masa reprezinta un beneficiu extrasalarial frecvent intalnit in mediul de afaceri, oferit angajatilor pentru a sprijini costurile zilnice cu alimentatia. Din punct de vedere contabil, acestea implica inregistrari specifice atat pentru acordarea lor, cat si pentru deductibilitatea fiscala. Monografia contabila a tichetelor de masa trebuie sa respecte reglementarile in vigoare privind tratamentul lor fiscal si contabil, astfel incat firmele sa evite eventuale erori sau sanctiuni. In...
vezi AICI monografia << Monografie contabila cofetarie
Gestionarea contabila a unei cofetarii presupune o evidenta clara a tuturor operatiunilor financiare, de la achizitia ingredientelor pana la vanzarea produselor finite. Intrucat aceasta activitate implica atat productie, cat si comercializare, inregistrarile contabile trebuie sa reflecte corect toate tranzactiile, inclusiv cheltuielile, veniturile si taxele aferente. In acest articol, va prezentamdoua exemple practice de monografii contabile pentru cofetarii.Monografie contabila...
vezi AICI monografia << Monografie contabila privind depozitarea cerealelor
O monografie contabila bine structurata pentru depozitarea cerealelor este cruciala pentru a reflecta corect si transparent activitatile economice, stocurile si fluxurile financiare implicate. Prin acest articol, ne propunem sa oferim o prezentare detaliata a aspectelor contabile relevante pentru gestionarea depozitelor de cereale, incluzand evidentierea inregistrarilor contabile specifice, conform legislatiei in vigoare.Depozitarea cerealelor: aspecte legislativePotrivit pct. 284 din O.M.F.P....
vezi AICI monografia <<