search

e-Factura Minimal: Ministerul Finantelor pregateste o aplicatie simplificata pentru micii contribuabili

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Ministerul Finantelor dezvolta o aplicatie simplificata numita eFactura minimal destinata micilor contribuabili, cu un numar redus de campuri de completat.

Incepand din luna martie sau chiar la finalul lunii februarie, antreprenorii care detin microintreprinderi sau PFA-uri vor avea acces la acest nou modul. In paralel, ANAF lucreaza la o aplicatie mobila, estimandu-se ca aceasta ar putea fi finalizata in a doua jumatate a anului curent.

Aplicatie simplificata pentru microintreprinderi si PFA

Astfel, formularul va fi mai simplu si va include doar informatiile obligatorii, fara a oferi toate optiunile din standardul extins.

“Aplicatia a suferit o mare transformare tocmai datorita nevoilor aratate de mediul privat. Conform codului fiscal sunt foarte putine elemente obligatorii. Insa pentru a facilita transferul de date de la vanzator la cumparator integral, asa cum si-l doreste vanzatorul sa-i transmita cumparatorului, a fost extinsa aplicatia. Se pare ca, desigur, micii contribuabili, cei care nu au nevoie de atatea elemente operationale, sunt coplesiti de multitudinea de optiuni pe care o au intr-o factura. Micii contribuabili vor avea o un formular mai simplificat, mai simplu de utilizat, care va cuprinde strict elementele obligatorii, dar care nu va oferi ceea ce ofera standardul extins.”, a spus Albert Fruth, sef birou in cadrul ANAF, in cadrul emisiunii iBani de la stirileprotv.ro

Potrivit acestuia, ar urma sa fie disponibila din martie.

Mai mult, Albert Fruth a mentionat ca utilizatorii se confrunta si cu erori din cauza faptului ca nu sunt obisnuiti cu noul sistem digital.

"Erorile sunt in principal rezultatul modului in care utilizatorii doresc sa completeze detaliile in facturi. Bineinteles, exista elementele obligatorii din codul fiscal care trebuie incluse intr-o factura si in general, daca acestea sunt respectate, ar trebui sa avem o factura corect intocmita", adauga Fruth.



Foto: pixabay.com



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice