search

e-Factura: Ministerul Finantelor ia in calcul extinderea perioadei pentru care nu se aplica sanctiuni

Vanzare terenuri: atentie, tratamentul fiscal este diferit in functie de incadrarea acestora! Ce cota de TVA se aplica?
Ministerul Finantelor ia in considerare prelungirea pana in luna iunie a perioadei in care nu se vor aplica sanctiuni celor care nu respecta termenul de trimitere a facturilor in sistemul e-Factura. Anuntul a fost facut saptamana trecuta de catre Marcel Bolos, in cadrul unei conferinte despre perspectivele macroeconomice ale Romaniei. In fata schimbarilor continue in peisajul fiscal, Ministerul Finantelor isi propune sa faciliteze tranzitia si sa ofere un cadru mai flexibil pentru contribuabili in implementarea e-Factura.

MF intentioneaza sa extinda perioada pentru care nu se aplica sanctiuni pana la sfarsitul lunii iunie

Propunerea de extindere a perioadei fara sanctiuni pentru e-Factura vine intr-un context de intensificare a eforturilor de adaptare la noile cerinte si reglementari in domeniul fiscal. Prin aceasta initiativa se urmareste sa se ofere contribuabililor oportunitatea de a se conforma noilor reglementari intr-un mod gradual si mai eficient.
 
"Avem in vedere extinderea perioadei in care nu se vor impune amenzi pana cel tarziu la sfarsitul lunii iunie. Aceasta reprezinta o manifestare a bunei credinte din partea noastra... Astazi, avem primele date si semnale referitoare la indicatorii de antifrauda si evaziune fiscala pe care ii urmarim. Trebuie sa gasim modalitati de a evidentia economia reala si sa evitam prezentarea unei facturi amare la finalul anului, care ar sta la baza viitoarei reforme fiscale din Romania. Nu dorim ca lumea sa ne critice in 2025", a declarat Marcel Bolos la conferinta "Perspectivele macroeconomice si fiscale ale Romaniei pe 2024", organizata de News.ro.
 
Conform Agerpres, Ministrul Finantelor a subliniat ca prudenta manifestata la sfarsitul anului precedent era necesara pentru a respecta limita deficitului bugetar convenit cu Comisia Europeana si a evita atragerea de sanctiuni.
 
"Chiar daca politica prudenta a Ministerului de Finante la sfarsitul anului trecut nu a fost placuta pentru noi, am respectat angajamentele fata de Comisia Europeana. Am promis ca vom inchide cu un deficit bugetar de aproximativ 5,5% din PIB. A fost important sa evitam accelerarea si sa fortam masuri impotriva Romaniei, fiind singura tara in procedura de deficit bugetar excesiv. Anul acesta, cu noile reguli ale guvernantei economice, speram ca in iunie, cand vom primi propunerea de traiectorie de ajustare bugetara, vom incepe de la un nivel al deficitului bugetar si vom avea un interval rezonabil pentru ajustarea bugetara, astfel incat Romania sa isi respecte angajamentele economice", a explicat ministrul.

Implementarea e-Factura

In situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.
 
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare (n.r. de la 1 iulie sunt 5 zile calendaristice) de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.
 
Va reamintim ca potrivit prevederilor in vigoare in acest moment, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

Foto: pixabay.com
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice