search

e-Factura: Perioada fara sanctiuni pentru contribuabilii care nu utilizeaza sistemul, extinsa pana la 31 mai. Noi functionalitati aduse aplicatiei MF

Guvernul Romaniei a adoptat un proiect de act normativ initiat de Ministerul Finantelor, care stabileste:
 
- Extinderea perioadei in care nu se vor aplica sanctiuni pentru cei care nu folosesc sistemul RO e-Factura;
- Reglementari privind comercializarea produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere.
 
Ministerul Finantelor extinde perioada in care nu se aplica sanctiuni pentru nerespectarea termenului-limita de 5 zile lucratoare prevazut pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, pana la 31 mai 2024.
 
„Inca de la inceputul implementarii sistemului RO e-Factura am pus accent pe o colaborare stransa si transparenta cu antreprenorii. O noua decizie care reflecta acest angajament este ca am propus extinderea cu doua luni a perioadei in care nu se vor aplica sanctiuni pentru contribuabilii care nu emit facturi in sistemul RO e-Factura. De asemenea, anunt doua functionalitati noi in sistem: De acum, aplicatia poate precompleta o serie de informatii despre utilizator doar pe baza CUI-ului, pentru ca munca contribuabilului sa fie mai usoara. In plus, aplicatia simplificata are si ea o varianta tradusa in limba engleza pentru contribuabilii nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA ce au obligatia de raportare a facturilor”, a explicat ministrul Marcel Bolos.
 
De la implementarea sistemului RO e-Factura, Ministerul Finantelor a avut numeroase discutii si intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri pentru imbunatatirea platformei, iar prelungirea perioadei permite persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor/sistemelor la noile cerinte, pentru a evita sanctiunile.
 
Totodata, reamintim faptul ca Ministerul Finantelor a lansat versiunea simplificata a aplicatiei e-Factura. Initiativa are ca obiectiv principal cresterea accesibilitatii si usurintei in utilizarea instrumentului, pentru toti contribuabilii din tara. Versiunea imbunatatita vine cu o interfata intuitiva si functionalitati mai usor de utilizat, astfel incat fiecare utilizator sa poata emite facturi in conformitate cu cerintele fiscale, intr-un mod rapid si eficient. Aplicatia este disponibila AICI.
 
De asemenea, actul normativ contine o serie de prevederi in domeniul accizelor, in scopul evitarii blocajelor in ceea ce priveste comercializarea produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere.
 
Astfel, se introduce regimul de marcare cu timbre fiscale si a produselor care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere. Aceasta prevedere contribuie la protejarea sanatatii publice prin reducerea comertului ilegal si a consumului de produse din tutun.
 
De asemenea, se reglementeaza obligatia de a depozita produsele receptionate doar in spatiile declarate si autorizate pentru receptia produselor. Masura are scopul de a asigura o mai mare transparenta si control asupra lantului de distributie a produselor din tutun.


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice