search

e-Sigiliu: Ce obligatii au soferii care transporta marfuri si care sunt sanctiunile pentru neconformare

Autoritatile romane implementeaza, pe langa e-Transport, si sistemul national RO e-Sigiliu, cu scopul de a monitoriza corespunzator transporturile rutiere de marfuri pe teritoriul Romaniei.
 
Sistemul national RO e-Sigiliu este un sistem bazat pe utilizarea unor dispozitive electronice si a unei aplicatii informatice care permite autoritatilor competente determinarea potentialelor puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri, indiferent daca acestea sunt aflate in tranzit sau au ca destinatie finala un operator economic de pe teritoriul national.
 

e-Sigiliu, un nou sistem ce vizeaza transporturile rutiere de marfuri

 
Prin dispozitive electronice se intelege sigiliul inteligent care inregistreaza date si transmite informatii de stare si pozitie catre aplicatia informatica in vederea urmaririi deplasarii pe cale rutiera a bunurilor.
 
Aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri pe teritoriul national se realizeaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Vamala Romana in baza unei analize de risc. Procedura privind stabilirea criteriilor de risc, aplicarea sigiliilor inteligente si monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri sunt stabilite prin ordin comun elaborat in termen de 60 zile de la data publicarii prezentei legi in Monitorul Oficial al Romaniei.
 
Sistemul national RO e-Sigiliu este utilizat si gestionat de catre Ministerul Finantelor prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Vamala Romana si Centrul National pentru Informatii Financiare.
 

Sistemul national RO e-Sigiliu. Care sunt sanctiunile pentru soferii transportatorilor?

 
In cazul aplicarii de sigilii inteligente pe mijloacele de transport, conducatorul auto are obligatia asigurarii integritatii acestora. Neindeplinirea de catre conducatorul auto a acestei obligatii constituie contraventie, daca nu a fost savarsita in astfel de conditii incat sa fie considerata, potrivit legii penale, infractiune si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 la 50.000 lei. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii contraventionale se fac de catre organele competente din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si Autoritatii Vamale Romane.
 
Resursele financiare si materiale necesare operationalizarii si gestionarii Sistemului national RO e-Sigiliu se asigura, din bugetul ordonatorului principal de credite al Ministerului Finantelor, prin Centrul National pentru Informatii Financiare si Autoritatea Vamala Romana si de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.
 
Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Autoritatea Vamala Romana, asigura managementul datelor si informatiilor existente in Sistemul national RO e-Sigiliu, cu respectarea prevederilor art. 11 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Foto: pixabay.com


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice