Entuziasmul american - articole conta.ro
Contabilitate � Conta.ro
Va asteptam online 24 ore din 24 sub sloganul: 100% contabilitate!
Puteti cere, oferi si gasi solutii la orice problema de contabilitate si fiscalitate. Si in plus aveti legislatia economica actualizata si un modul important de resurse umane.

Entuziasmul american

In prezentul dominat de criza si ingrijorare, America incearca sa gaseasca certitudini. Intr-o cultura a certitudinii, a individului potent care invinge pentru ca vrea si e dispus la efortul necesar, ei bine crizele financiare produc adevarate tragedii. Sa nu stii ce te salveaza e greu de tolerat. In numarul de saptamana trecuta al The Economist, ni se propune o analiza a ceea ce azi americanii cred ca poarta salvarea: productia de bunuri. Se pare ca exista credinta ferma si alimentata de un oarecare entuziasm ca economia americana va functiona din nou, atunci cand muncitorii sai vor fi angajati in sarcina critica de a produce lucruri.

Punctul de vedere al revistei este ca e un entuziasm nefundamentat. Ca valoarea produsa in economie de alte etape critice ale creatiei si vanzarii unui produs este mai mare si mai semnificativa decat gestul de a-l produce. Productia in sine nu justifica reforme in invatamant, cercetare si infrastructura, desi acestea sunt binevenite. Banii care se ruleaza pe joburi in productie nu sunt nici pe departe la fel de semnificativi ca cei care se pun in joc pentru joburile cu valoare adaugata mare. Ne place sau nu, valoarea creata pentru a aduce un bun in existenta e in cea mai mare parte legata de servicii conexe si uneori chiar abstracte, si o pondere foarte mica mai este responsabila cu manufacturarea efectiva.

Daca consideram ca economia este o stiinta exacta si rationala, iar noi toti functionam in cadrul ei dupa principii rationale, atunci argumentatia de mai sus este perfect valida. Ea este validata si de starea locurilor de munca disponibile. In momentul de fata top 10 cei mai cautati sunt angajati din domenii asociate serviciilor, nici unul nefiind implicat in productie: asistenti medicali, specialisti in marketing online si ingineri de securitatea retelelor sunt primele trei oferte de joburi cu cea mai mare nevoie de oameni.

Dar atunci de ce mirajul acesta al productiei salvatoare? In orice tratament e important ca bolnavul sa aiba incredere ca el sa functioneze. In situatia in care somajul creste amenintator, iar americanii consuma bunuri produse in alta parte decat la ei si de catre ei, atunci e la indemana sa te gandesti ca e mai bine pentru toata lumea ca productia sa se faca local, ca sa poata fi angajati oamenii care acum stau pe tusa. Asta gandesc oamenii.

In plus, diferenta intre bunuri si servicii este aceeasi ca intre proprietati si bani. Sau hai sa zicem valori imobiliare si valori mobiliare. Ceea ce este palpabil este de incredere. E o capcana in care am tot cazut cu capul de toti peretii noi toti, cei increzatori in valoarea perena a pamantului. Azi aurul ii ia locul. Pentru ca incercam sa ne legam de proprietatea palpabila. Incercam sa controlam lucrurile fizice. De aceea, a produce lucruri cu mana ta pare a fi o cale de salvare.

La nivel global, ingrijorarea fata de dominatia tacuta in productie a Chinei duce catre entuziasmul fata de mica productie autohtona. A luat nastere curentul locovorismului (alimentatie exclusiv bazata pe productia locala si sezoniera de alimente).

Ne intoarcem nu atat catre ceea ce rational economic da in calcule, ci catre ceea ce instinctiv gasim a fi stabil si de incredere. Nu e doar in America de data asta si nu e deloc de neinteles. Iar daca ei cred ca acolo sta solutia, s-ar putea sa se mobilizeze cu entuziasm intr-o directie, iar asta in sine sa fie solutia. Ca de altfel oriunde in lume.


Comenteaza acest articol in forum

Articol de: Oana Damian - www.conta.ro
Data: 2011-09-06
Vizualizari: 2894


  Alte ContaArticole
postat la: 2021-05-13
 Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca marti, 25
mai 2021, este termenul limita pentru depunerea mai multor declaratii fiscale importante, printre care se numara si Declaratia 112 si Declaratia unica. 
Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-13
Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de act normativ prin care propune o serie de masuri necesare pentru protejarea sanatatii cetatenilor, pentru evitarea blocajelor in activitatea organelor fiscale centrale si pentru aplicarea unui tratament unitar debitorilor care au facut obiectul unei inspectii fiscale sau verificarii situatiei fiscale personale, astfel incat acestia sa nu fie dezavantajati fata de ceilalti contribuabili care se afla in situatii similare. Citeste mai mult ...
postat la: 2021-05-12
Claudiu Nasui, ministrul Economiei, a informat pe Facebook ca s-a decis, in cadrul sedintei de coalitie din 10 mai, ca declaratia de beneficiar real sa fie amanata pana la data de 1 octombrie 2021. Citeste mai mult ...
  Conta Newsletter

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate Fii un contabil informat!

Aboneaza-te GRATUIT si vei primi Raportul Special

Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


  Conta Director
  Conta Site
  Conta Topicuri Forum
Copyright Conta Online / Conta.ro 2006 - 2021. Toate Drepturile rezervate
Un proiect: Fokus Digital Services