search

Examen Consultant Fiscal 2024: conditii pentru inscriere si exemple de teste-grila

Aplicatia e-Transport va fi operationala pana la 15 iulie 2024
Examenul de consultant fiscal este esential in cariera unui specialist in domeniul financiar-contabil, contribuind la cresterea profesionala, la consolidarea increderii clientilor si la adaptarea continua la cerintele unui mediu fiscal dinamic si complex.

Consultant Fiscal 2024: conditii pentru inscrierea la examen

Pentru a putea participa la examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal, candidatii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
 
a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;
b) sa aiba o experienta profesionala de minimum 5 ani, dintre care minimum 3 ani in una sau mai multe dintre urmatoarele activitati:
b1) elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;
b2) administrare fiscala;
b3) elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;
b4) activitate financiar-contabila;
b5) activitate didactica universitara in domeniul finantelor publice, fiscalitate, politici fiscale si bugetare, contabilitate financiara, finantele institutiilor publice;
b6) activitate de consultant fiscal asistent;
c) sa nu aiba antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor prevazute la lit. b);
d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
e) sa fie apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei;
 
Dosarul de inscriere trebuie sa includa:
  • cererea de inscriere la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal;
  • curriculum vitae;
  • diploma de studii superioare in copie legalizata, precum si copii legalizate ale actelor doveditoare, in cazul schimbarii numelui;
  • carnetul de munca, in copie certificata de angajator sau in copie legalizata, dupa caz, adeverinta eliberata de angajator, adrese eliberate de asociatiile profesionale din care fac parte, in cazul profesiilor liberale;
  • actul de identitate, in copie;
  • certificatul de cazier judiciar;
  • certificatul de cazier fiscal;
  • adeverinta medicala eliberata de medicul de familie sau de institutia medicala la care este inregistrat;
  • trei fotografii 2/3 cm. 

Cea mai sigura modalitate de a promova examenul de consultant fiscal din 2024!

Va garantam ca nu veti avea niciun fel de emotii la examenul pentru obtinerea calitatii de consultant fiscal, organizat anul acesta! Il veti promova fara probleme!
 
Atuul dvs. il constituie lucrarea Examen Consultant Fiscal 2024 – o culegere cu 140 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva.
 
Intelegeti astfel rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, va familiarizati totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, capatati acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen! ...detalii click aici >>
 
Gasiti mai jos exemple de teste-grila extrase din lucrare.

Verificati-va cunostintele! Exemple de intrebari axate pe modificarile recente ale legislatiei fiscale

1. Pentru platitorii de impozit pe profit, pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a:
 
a) 100% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
b) 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
c) 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 5 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
 
Raspuns corect: b)
 
Cadrul legal: Art. 31 alin. 7 din Codul fiscal:
,, Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective’’.
 
2. In sensul impozitului pe veniturile microintreprinderilor, asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator:
   
a) maxim 3 persoane juridice care sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor
b) maxim 2 persoane juridice care sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor
c) o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu.
 
Raspuns corect: c)
 
Cadrul legal: Art. 47 alin. 4 din Codul fiscal:
,,In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), asociatii/actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu’’.
 
3. Cota redusa de TVA (9%), se aplica, incepand cu 01.01.2024 pentru livrarea urmatoarelor bunuri:
 
a) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs.
 
b) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii.
 
c) alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica.
 
Raspuns corect: b)
 
Cadrul legal: art 291 alin 2 lit e din Codul fiscal:
,,Cota redusa de 9% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele prestari de servicii si/sau livrari de bunuri:
e)livrarea urmatoarelor bunuri: alimente, inclusiv bauturi, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, ale caror coduri NC se stabilesc prin normele metodologice, cu exceptia:
1. bauturilor alcoolice;
2. bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202;
3. alimentelor cu zahar adaugat, al caror continut total de zahar este de minimum 10 g/100 g produs, altele decat laptele praf pentru nou-nascuti, sugari si copii de varsta mica, cozonacul si biscuitii’’. 
 
4. In sistemul RO e Transport, pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara datele referitoare la transporturile de bunuri:
 
a) cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
b) cu maximum 5 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
c) cu maximum 15 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz.
 
Raspuns corect: a)
 
Cadrul legal : Art 11 alin (1) din Ordonanta de urgenta nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative
,,Pentru generarea codului UIT, utilizatorii prevazuti la art. 8 alin. (1) si la art. 81 pot declara in Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri, cu maximum 3 zile calendaristice inainte de data declarata pentru inceperea transportului, dar pana la prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv punerea efectiva in miscare a vehiculului, dupa caz’’. 

Examen Consultant Fiscal 2024 - 140 intrebari grila rezolvate si explicate in detaliu

Sunt teste foarte variate, in genul celor care se dau la examen, in perfecta concordanta cu modificarile legislative consistente din ultimul timp.
Intrebarile abordeaza cu precadere teme noi , axate pe actele normative cu aplicabilitate incepand cu anul 2024: aspecte de procedura fiscala - recenta OG 31/2022, contestatii, comunicare act administrativ fiscal, prescriptie, SAF-T etc., cat si de fiscalitate - TVA, impozit micro, impozit profit, impozit nerezidenti, e-Factura.

Click aici pentru Formularul de Comanda >>
 


Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice