Reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali continuă acțiunile de intimidare a membrilor Corpului Experților Contabili (CECAR). De această dată prin amenințări. Practic, se încearcă racolarea cu forța a experților contabili la nou înființata Cameră a Consultanților Fiscali, organism aflat sub directa supraveghere a Ministerului Economiei și Finanțelor Publice. Miza este uriașă având în vedere piața de consultanță fiscală din România. Dacă prin diverse încercări de modificare a legislației, inclusiv a Codului de Procedură Fiscală, prin care se dorea ca declarațiile fiscale ale contribuabililor persoane juridice să fie avizate obligatoriu de un consultant fiscal, nu s-a reușit un efect de intimidare a experților contabili autorizați s-a trecut la Planul B. La finele săptămânii trecute contabilii, membri ai CECCAR, au avut surpriza neplăcută de a primi în cutia poștală o scrisoare de șantaj care poartă semnătura prim-vicepreședintelui Camerei Consultanților Fiscali, Constantin Văduva. Textul acestei misive ne scutește de alte comentarii. "Societatea dv. desfășoară activități de contabilitate și audit financiar, consultanță în domeniul fiscal conform CAEN 7412 (recodificat 6920), având cont unic de înregistrare...
Conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr.71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare, aveați obligația ca în termen de 120 de zile, respectiv până la data de 27.11.2007 să vă înscrieți la Camera Consultanților Fiscali în vederea autorizării.
Dacă până la această dată nu ațti solicitat autorizarea, vă facem cunoscut că potrivit art.25 alin.2, din OG 71/2001 cu modificările și completările ulterioare, exercitarea activității de consultanță fiscală de către persoanele juridice care nu au fost autorizate de Cameră și/sau care nu s-au înregistrat în Registrul consultanților fiscali și al societăților comerciale de consultanță fiscală constituie faptă de concurență neloială și se sancționează conform Codului Penal -art.301.
Prin prezenta, vă solicităm ca în cel mai scurt timp posibil să vă clarificați situația, ca să nu fim obligați să luăm măsurile legale în vederea sancționării, conform celor arătate mai sus", se arată în respectiva scrisoare de amenințare. Reacția experților contabili nu a întârziat să apară. Marin Toma, președintele Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR, s-a arătat surprins de gestul consultanților fiscali subliniind că a început o campanie în forță de naționalizare a unei profesii liberale și aducerea acesteia sub directa subordonare a Ministerului Economiei și Finanțelor. "Este clar o formă de șantaj. Nu au niciun drept legal să facă acest lucru. Legea este de partea noastră și avem tot dreptul să ne exercităm profesia" - declară Marin Toma. "Suntem sesizați de unii membri CECCAR că printr-o adresă semnată de expertul contabil Constantin Văduva, în numele Camerei Consultanților Fiscali, aceștia sunt amenințați că dacă mai efectuează activități de consultanță fiscală sunt pasibili de sancțiuni fiscale. Biroul Permanent al Consiliului Superior cere membrilor Corpului să nu dea atenție unor astfel de gesturi de intimidare și să continue să desfășoare toate activitățile la care aceștia au dreptul potrivit art.149 și 150 din Regulamentul republicat, date în aplicarea art.2, alineat 1, art.6,7 și 9 din O.G. nr.65 din 1994 republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.13 din 2008, precum și a prevederilor din Hotărârea Consiliului Superior nr.115 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 2008" - se arată într-un comunicat CECCAR.
Protestele experților contabili au fost ignorate
Încă de la anunțarea intenției de formare a Camerei Consultanților Fiscali, contabilii au prezentat obiecții atrăgând atenția asupra riscurilor ce pot apărea în piață prin suprataxarea contribuabililor și restrângerea dreptului de profesie. De fiecare dată aceste proteste au fost ignorate de autorități. Nici până în prezent nu s-a dat o explicație plauzibilă privitoare la imixtiunea directă a statului într-o afacere privată. "Serviciile fiscale, pentru a fi și de calitate, nu pot fi rupte de serviciile contabile ale unui contribuabil. Prin reglementările în cauză au fost lezate interesele celor peste 45.000 de experți contabili și contabili autorizați care obțin în prezent peste 20% din veniturile lor din prestarea serviciilor fiscale. Un studiu efectuat recent de IFAC (Federația Internațională a Contabililor) a concluzionat că serviciile fiscale sunt furnizate în cea mai mare parte de asociațiile profesionale din domeniul contabilității (Australia, peste 90%, Italia, peste 95%, Japonia, aproape 100%, Suedia, peste 90% etc.). În fapt, este vorba de o confiscare a unor atribuții aparținând unui grup în favoarea intereselor altui grup, însă nu prin metode concurențiale, ci prin act administrativ. Cum grupul favorizat este pus sub controlul și administrarea Ministerului Finanțelor Publice, măsura echivalează cu o naționalizare a serviciilor efectuate în prezent - la noi ca peste tot în lume - de sectorul privat. Măsura contravine directivelor europene; astfel, în timp ce Directiva Volkestein prevede liberalizarea circulației unor astfel de servicii, reglementarea în cauză creează un monopol asupra serviciilor liberale și nu orice monopol, ci un monopol de stat. Reglementarea conduce la scăderea dramatică a autorității uneia din cele mai importante instituții ale statului. Nu e posibil ca o instituție serioasă să emită reglementări fiscale, să stabilească impozite și apoi să acorde și consultanță contribuabilului, primele două plătite de noi toți și ultima direct de contribuabil. Reglementarea are consecințe dramatice asupra contribuabililor și, implicit, asupra mediului de afaceri și bugetului statului cel puțin din două puncte de vedere:
- creșterea costurilor legate de suprataxa unor noi tarife și onorarii (care în prezent sunt asociate serviciilor contabile) care, fiind deductibile, au impact asupra veniturilor bugetului de stat;
Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Planul de conturi general. Functiunea si corespondenta conturilor
- este știut că pe axa Fisc - contribuabil trebuie să apară o persoană neutră, independentă de ambele părți, care să asigure: contribuabilul, că nu va fi obiect al unor abuzuri și nedreptăți și Fiscul, că respectivul contribuabil respectă legea. Prin eliminarea acestui specialist neutru - expertul contabil - și închiderea circuitului între Fisc și contribuabil se ridică două probleme:
· cine are interes ca cel care emite reglementarea fiscală și stabilește impozitul, tot el să acorde și consultanță, iar în caz de litigiu să efectueze și expertiza, creându-se astfel un monopol total al statului și toate condițiile pentru abuzul de control, hărțuiri fiscale, corupție, evaziune și alte crime economice și pentru introducere în obscuritate a relațiilor contribuabilului cu Fiscul?
Conferința Națională cere Consiliului Superior al CECCAR să solicite Guvernului României retragerea Hotărârii Guvernului nr. 1052/2006, în caz contrar, să solicite instanțelor de drept comun ale statului anularea reglementărilor privind Camera Consultanților Fiscali și recuperarea prejudiciilor cauzate membrilor CECCAR", se menționa într-un protest oficial al CECCAR.
Da, am primit scrisoarea, urmează să le răspund că nu fac consultanță fiscală, ci contabilitate. Nu vă speriați că se va cotiza la cele două organisme pur și simplu. Am citit pe site-ul lor că trebuie să te prezinți la examen-stagiu. Deci situația e urâtă rău... Totuși, CECCAR-ul văd că se luptă, acum să vedem cine e mai tare.
Am fost la sediu (Buc) și
l-am întrebat chiar pe d-l Florita ce se aude cu auditul statutar și mi-a spus să așteptăm că se rezolvă printr-o nouă ordonanță. Culmea ar fi, ca expert contabil, să nu poți semna un bilanț.
Opiniile contabililor de pe site-ul www.conta.ro
Am primit și eu o astfel de scrisoare de la "concurență". Am o firmă cu Cod CAEN 7412 (conta primară) însă nu desfășor niciun fel de activitate. Nu le răspund. Puteau să verifice înainte la ONRG că firma nu funcționează, că doar de acolo au luat adresele, sunt convinsă. La ce mi-au mai trimis? Nu au ce face? Să-mi arate legea că trebuie să cotizez. Pentru ce? Aiureli, îi dau în judecată dacă mă mai deranjează. Chiar nu înțeleg existența acestei Camere... am lucrat la o firmă de contabilitate, patronul fiind și consultant fiscal făceam actele angro, nici că habar nu avea de contabilitate acel "expert și consilier fiscal". Evident că am plecat, nici că aveam ce să învăț pe-acolo.
La CECCAR Cluj s-a comunicat firmelor în situația respectivă că acestea sunt scrisori de intimidare, deci nu aveți nicio obligație, dacă nu desfășurați activitate de consultanță fiscală. Mai mult, CECCAR va deschide un proces pentru a se pune în aplicare hotărârea sa cu privire la înscrierea în evidențele CCF și CAFR fără examen și fără stagiu pt. experții activi membri CECCAR, iar cum normele europene sunt de partea CECCAR (este recunoscut ca organism membru în diverse asociații profesionale europene și internaționale), va ieși învingător (că primează asupra legislației interne). Totul e o chestiune de TIMP. Și probabil... INTERESE