search

Expert contabil: cand poate deduce combustibilul pentru masina personala?

Impozit pe profit: ce trebuie sa stiti despre recuperarea pierderilor fiscale din 2024
Intrebare: Un expert contabil, neplatitor de TVA, care se deplaseaza cu masina personala (exista contract de inchiriere) la sediului clientului pentru indeplinirea serviciilor contractuale poate sa isi deduca intreaga cheltuiala cu combustibilul?

Raspuns: In cazul deducerii cheltuielilor cu combustibilul trebuie sa aveti in vedere prevederile art 21 alin 4 lit t, care prevede faptul ca sunt deductibile integral astfel de cheltuieli in situatia in care autoturismul este utilizat exclusiv in cadrul activitatilor economice.

Utilizarea exclusive in scopul activitatilor economice se demostreaza cu foaia de parcurs, document obligatoriu, prevazut de normele metodologice ale Codului fiscal .

Astfel, atat expertul contabil, cat si avocatul pot deduce integral cheltuielile cu combustibilul in situatia in care autoturismele sunt utilizate numai in vederea realizarii activitatilor economice. Activitatile descrise de dvs. reprezinta activitati economice.

Conform normelor metodologice de aplicare a art. 145^1 din Codul fiscal , utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.

Atentie insa ca utilizarea mixta a autoturismului (atat in scopul activitatilor economice cat si in alte scopuri (personal), atrage dupa sine nedeductibilitatea tututor cheltuielilor, inclusiv cele efectuate pentru activitati economcie. Totodata, va facem cunoscut ca inclusiv transportul de acasa la locul de desfasurare a activitatii si invers se considera uz personal, care atrage nedeductibilitatea cheltuielilor cu combustibilul.

In cazul cazarii in afara unitatilor hoteliere, persoana fizica care este in delegatie, isi poate deconta suma de 30 lei/noapte, conform art. 28 din HG 1860/2006. Aceasta suma este deductibila la calculul impozitului pe profit. Persoana care deconteaza aceasta suma va da o declaratie pe proporie raspundere cu privire la faptul ca nu s-a cazat in unitati hoteliere, si va inscrie suma respectiva in decontul de deplasare.

NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice