search
conta.ro cauta meniu
search

Facturi neachitate de mai mult de 6 luni: putem aplica o dobanda penalizatoare?

Ghid ANAF pentru medici: Ce impozit si contributii trebuie platite
In cele ce urmeaza vom afla care este dobanda penalizatoare pe care o putem aplica in cazul unor facturi neachitate de mai mult de 6 luni, in conditiile in care in contract nu exista un articol referitor la penalitati de intarziere. 
 
Raspuns: In situatia in care o companie se confrunta cu facturi neachitate de mai mult de 6 luni si in contract nu este prevazut un articol referitor la penalitati de intarziere, aplicarea dobanzii penalizatoare se poate baza pe dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 13 din 24 august 2011.
 
Conform prevederilor art. 3 din aceasta ordonanta:
 
1. Dobanda Legala Remuneratorie: Rata dobanzii legale remuneratorii este stabilita la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care este rata dobanzii de politica monetara stabilita de Consiliul de administratie al BNR.
 
2. Dobanda Legala Penalizatoare: Rata dobanzii legale penalizatoare pentru raporturile dintre profesionisti (adica in relatiile comerciale intre companii) se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale.
 
3. Aplicarea Reducerii de 20%: Aceasta reducere nu se aplica in cazul relatiilor dintre profesionisti, deci dobanda legala remuneratorie va fi egala cu dobanda de referinta BNR fara reducerea de 20%.
 
4. Termenul Dobanda : Potrivit art. 1 alin. 4 din OG 13/2011, termenul dobanda se refera atat la dobanda remuneratorie, cat si la dobanda penalizatoare, in cazul in care contractul nu specifica altfel.
 
Pe baza acestor informatii, in cazul facturilor neachitate de mai mult de 6 luni de la o parte profesionala (companie), puteti aplica o dobanda penalizatoare calculata ca fiind rata dobanzii de referinta a BNR plus 8 puncte procentuale. Este important sa retineti ca aceste rate pot fluctua in functie de ratele stabilite de BNR, asa ca este recomandat sa verificati rata curenta pentru a calcula corect dobanda.
 
Pentru a obtine informatii actualizate despre rata dobanzii de referinta a BNR si pentru a va asigura ca aplicati corect dispozitiile legale, este indicat sa consultati site-ul BNR.
 
Temei legal:
 
Ordonanta Guvernului nr. 13 din 24 august 2011.
 
Art. 3.
(1) Rata dobanzii legale remuneratorii se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, care este rata dobanzii de politica monetara stabilita prin hotarare a Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

(2) Rata dobanzii legale penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 4 puncte procentuale.
(21) In raporturile dintre profesionisti si intre acestia si autoritatile contractante, dobanda legala penalizatoare se stabileste la nivelul ratei dobanzii de referinta plus 8 puncte procentuale..
(3) In raporturile juridice care nu decurg din exploatarea unei intreprinderi cu scop lucrativ, in sensul art. 3 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, rata dobanzii legale se stabileste potrivit prevederilor alin. (1), respectiv alin. (2), diminuat cu 20%.
(4) Nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, prin grija Bancii Nationale a Romaniei, ori de cate ori nivelul ratei dobanzii de politica monetara se va modifica.
 
Codul Civil din 2009 (Parte integranta din Legea 287/2009)
 
(1) Dispozitiile prezentului cod se aplica si raporturilor dintre profesionisti, precum si raporturilor dintre acestia si orice alte subiecte de drept civil.
(2) Sunt considerati profesionisti toti cei care exploateaza o intreprindere.
(3) Constituie exploatarea unei intreprinderi exercitarea sistematica, de catre una ori mai multe persoane, a unei activitati organizate ce consta in producerea, administrarea sau instrainarea de bunuri ori in prestarea de servicii, indiferent daca are ori nu un scop lucrativ.


Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
 
Foto: pixabay.com
 

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici