search
conta.ro cauta meniu
search

Facturi trimise cu intarziere in sistemul e-Factura: Atentie la sanctiuni!

In practica, apar frecvent intarzieri din partea furnizorilor in transmiterea facturilor prin sistemul national RO e-Factura, ceea ce ridica numeroase semne de intrebare pentru cumparatori. Ce riscuri exista daca factura este primita cu intarziere in SPV? Mai ales, este afectat dreptul de deducere a TVA in aceste conditii? Intr-un context legislativ in continua schimbare, este esential sa clarificam ce prevede in prezent cadrul legal si care sunt implicatiile concrete pentru contribuabili.
 
Intrebare: "In cazul in care furnizorul (emitent) incarca efactura in Sistemul national E-factura dupa expirarea termenului de 5 zile calendaristice, se sanctioneaza cumparatorul (destinatarul) pentru inregistrarea in contabilitate? Va rog a se mentiona daca TVA aferent E-facturi primite cu intarziere in SPV este deductibil."
 
Raspuns:
Sanctiunile prevazute de art. 13^2 din OUG 120/2021 rivind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania (...) sunt urmatoarele:
"Art. 132. - 01/07/2024 - Art. 13^2 
 
(1) Constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa fie considerate potrivit legii infractiuni, urmatoarele fapte:
 
a) nerespectarea de catre emitentul facturii - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (1);
 
b) primirea si inregistrarea de catre destinatarul - persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1);
 
c) nerespectarea de catre emitentul facturii, persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 10 alin. (7) pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice;".
 
d) nerespectarea de catre operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, a prevederilor art. 101 alin. (2), incepand cu data de 1 iulie 2025, pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice;
 
e) nerespectarea de catre organele de executare silita, inclusiv executorii judecatoresti si Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, a prevederilor art. 10 alin. (1) si, incepand cu data de 1 iulie 2025, a prevederilor art. 101 alin. (2).
 
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza, prin derogare de la prevederile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, cu o amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii.
 
(3) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. c) si d) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.

 
(31) Contraventia prevazuta la alin. (1) lit. e) se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare factura emisa pentru care nu au fost respectate prevederile art. 10 alin. (1) si art. 101 alin. (2).
 
(4) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor prevazute la alin. (1) - (31) se fac de catre organele fiscale competente."
 
Dupa cum se poate observa, depasirea termenului legal de transmitere in sistemul national Ro e-Factura a facturilor emise se sanctioneaza la emitent si nu la destinatar, acesta neavand, pana la urma, niciun control asupra acestei pas.
 
Destinatarul, insa, risca sanctionarea daca inregistreaza in contabilitatea proprie o factura care nu a fost transmisa (pana la momentul verificarii) in sistemul RO e-Factura, art. 10 alin. (1) din OUG 120/2021 stabilind ca:
"  Art. 10. -  
   (1) In relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania conform titlului VII «Taxa pe valoarea adaugata» din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1). Fac exceptie bonurile fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si facturile emise pentru livrari intracomunitare de bunuri, pentru care beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania comunica un cod de inregistrare in scopuri de TVA din alt stat membru."
 
Conform jurisprudentei constante a CJUE pe conditiile de forma, factura reprezentand una dintre acestea, principiul fundamental al neutralitatii TVA nu poate fi pus in discutie exclusiv pe conditiile de forma, astfel cum este si cea a modului in care este transmisa factura, clientului.

Concluzie

In concluzie, ANAF nu va putea refuza unui contribuabil dreptul de deducere a taxei pe motiv ca furnizorul a incarcat cu intarziere (sau nu a incarcat deloc) factura in RO e-Factura, de aici si sanctiunile din OUG 120/2021 concretizate in amenzi, sanctiuni care nu fac trimitere sub nicio forma la refuzul dreptului de deducere a TVA la beneficiarul operatiunii.

Informatii oferite in luna iulie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Esential pentru contabili - Monografii contabile complete



Noutati contabile 1753304400
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit
TOP 12 Monografii Contabile