search

File de contabilitate: Cum procedam pentru recuperarea pagubelor?


Pentru pagubele constatate in gestiune raspund persoanele vinovate de producerea lor. Imputarea bunurilor lipsa persoanelor vinovate se face la valoarea lor de inlocuire, determinata ca si cost de achizitie al unui bun cu caracteristici si grad de uzura similare celui lipsa in gestiune la data constatarii pagubei.

Costul de inlocuire se determina in mod similar costului de achizitie si cuprinde:

- pretul de cumparare practicat pe piata,
- taxele nerecuperabile, inclusiv TVA,
- cheltuielile de transport, aprovizionare
- alte cheltuieli, accesorii necesare pentru punerea in stare de utilitate sau pentru intrarea in gestiune a bunului respectiv.

In cazul bunurilor constatate lipsa, ce urmeaza a fi imputate, care nu pot fi cumparate de pe piata, valoarea de imputare se stabileste de catre o comisie formata din specialisti in domeniul respectiv.

In situatia in care se face dovada ca lipsurile in gestiune provin din sustragerea sau din degradarea bunurilor respective datorata vinovatiei persoanelor care raspund de gestionarea acestor bunuri, nu este admisa compensarea plusurilor cu minusurile constatate, chiar daca exista sorturi care indeplinesc conditiile de compensare.

Recuperarea pagubei de la salariati

Recuperarea pagubei de la salariati, constatata prin procesul verbal al comisiei de inventariere, se efectueaza prin emiterea unei decizii de imputare de catre societate si:

- incasarea contravalorii acesteia in numerar, in baza angajamentului de plata asumat de catre salariat. in acest caz salariatul recunoaste prejudiciul produs si completeaza Angajamentul de plata, acest act fiind titlu executoriu pentru recuperarea pagubelor sau titlu executoriu pentru executarea silita, in caz de nerespectare a angajamentului.

Pe baza angajamentului asumat societatea proprietara a bunului constatat lipsa intocmeste factura pe numele salariatului, salariatul achita societatii contravaloarea facturii sau este de acord cu retinerea contravalorii prin statul de plata salarii.

- incasarea contravalorii pagubei constatate prin retinerea sumei prin statul de salarii in baza unei hotarari judecatoresti de constatare a pagubei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila, in situatia in care salariatul nu recunoaste paguba.

- Potrivit prevederilor Codului muncii aprobat prin Legea nr. 53/2003, republicata in 2011, salariatii raspund patrimonial pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

- Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.

- in situatia in care se constata ca salariatul a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, acestuia i se va solcita printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen de cel putin 30 de zile de la data comunicarii.

- Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor este limitata la echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

- Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei. Daca nu se poate determina contributia la producerea pagubei, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar.

- Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.

- Valoarea maxima a ratei nu poate depasi o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

- in cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator se procedeaza astfel:

* Daca se incadreaza la un alt angajator retinerile din salariu se fac de catre noul angajator pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.

* Daca nu se incadreaza in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.


NOU: Balanta de verificare de la A la Z.
Analize, corelatii, studii de caz


Ghid practic pentru valorificarea eficienta
a informatiilor din balanta de verificare

...vezi detalii AICI >>


 
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice