Prin actul constitutiv al societatii se specifica faptul ca administratorul numit prin actul constitutiv - persoana fizica nerezidenta cu domiciliul in Italia - va putea fi retribuit in raport cu volumul si natura lucrarilor efectuale conform legislatiei in vigoare. incepand din anul 2006, administratorul primeste acest venit anual, in luna decembrie a fiecarui an.
Care este incadrarea din punct de vedere contabil si fiscal pentru acest venit?
Ce obligatii fiscale, declarative are societatea in acest sens si ce obligatii are persoana fizica nerezidenta (in Romania)?
Conform art. 55 alin. (2) lit. j), indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor intra in categoria veniturilor asimilate salariilor.
Avand in vedere ca este specificat in actul constitutiv al societatii faptul ca administratorul va fi retribuit in raport cu volumul si natura lucrarilor efectuate, consideram acest venit ca indemnizatie de administrator, venit asimilat salariilor.
In temeiul art. 115 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal, veniturile reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator al unei persoane juridice romane sunt considerate venituri impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate.
Din coroborarea prevederilor art. 116 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal cu cele ale pct. 9 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 116 din Codul fiscal rezulta ca impunerea veniturilor ce reprezinta remuneratii primite de persoanele fizice nerezidente pentru activitatea desfasurata in calitate de administrator se realizeaza prin aplicarea dispozitiilor titlului III din Codul fiscal, fiind aplicata cota de 16%.
De asemenea, potrivit art. 2964 alin. (1) lit. e), remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii.
Prin urmare, potrivit reglementarilor actuale ale Codului fiscal asupra remuneratiei administratorilor nerezidenti se vor datora urmatoarele contributii:
- contributia de asigurari sociale - componenta individuala, potrivit art. 2964 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal si datorata de angajator - potrivit art. 2965 alin. (1) din Codul fiscal;
- contributia de asigurari sociale de sanatate individuala - potrivit art. 2964 alin. (1) lit. e) din Codul
fiscal si datorata de angajator - potrivit art. 296^5 alin. (2) din Codul fiscal;
- contributia pentru concedii si indemnizatii - potrivit art. 296^5 alin. (21) din Codul fiscal.
In conditiile legislatiei europene existente, respectarea instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte impune si respectarea regulamentelor comunitare, respectiv a Regulamentelor (CEE) nr. 1408/71 si (CEE) nr. 574/72 si a Regulamentelor (CE) nr. 883/2004 si (CE) nr. 987/2009. Potrivit acestora, persoanele fizice sunt supuse legislatiei de securitate sociala a unui singur stat membru.
Regula generala este ca persoanele carora li se aplica aceste regulamente sunt supuse legislatiei unui singur stat membru. Persoana care desfasoara o activitate salariata sau independenta intr-un stat membru se supune legislatiei din statul membru respectiv.
Potrivit art. 72 alin. (1) din Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, codul de identificare fiscala este numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.
Astfel, administratorul trebuie sa obtina un numar de identificare fiscala atribuit de organul fiscal.
Impozitul pe venitul din salarii si celelalte contributii sociale vor fi declarate de catre societate in "Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Societatea comerciala va inregistra urmatoarele note contabile:
1. Cheltuieli cu veniturile colaboratorilor:
641 = 462 cu suma bruta
"Cheltuieli cu personalul" "Creditori diversi"
2. Retinerea impozitului si contributiile sociale ale salariatului:
462 = %
"Creditori diversi" 444
"Impozit pe venitul din salarii"
4312
"CAS datorat de angajat"
4314
"CASS datorat de angajat"
3. inregistrarea contributiilor datorate de societate:
6453 = 4313
"Contributia firmei pentru CASS" "CASS datorat de angajator"
6451 = 4311
"Contributia firmei pentru asigurari sociale" "CAS datorat de angajator"
6451 = 4315
"Contributia firmei pentru asigurari sociale" "Contributia pentru CCI datorata
de angajator"
Prevederile prezentate anterior privind incadrarea ca venit salarial a indemnizatiei de administrator se aplica intregii perioade mentionate, nu doar pentru anul 2012. Asadar, incepand cu 2006, suma primita de catre administrator trebuia considerata venit salarial.
Pana la 1 ianuarie 2011, societatea avea obligatia declararii impozitului in cota de 16% prin depunerea "Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat", ulterior acestei date fiind declarat prin "Declaratia 112 privind obligatiile de plataa contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
In perioada 2006-2010, in cazul in care persoana fizica nerezidenta nu a fost prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat, pentru a putea fi considerate ca persoana fizica rezidenta nu avea obligatia inscrierii in sistemele de asigurari de sanatate din Romania.
In concluzie, pentru aceasta perioada, societatea avea obligatia retinerii impozitului pe venituri asimilate salariilor de 16%, dar nu si a contributiilor sociale. Incepand cu anul 2011, potrivit prevederilor art. 2963 lit. b) din Codul fiscal, persoanele fizice nerezidente care realizeaza, pe teritoriul Romaniei, veniturile prevazute la art. 2963 lit. a) din Codul fiscal si care, potrivit
instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, sunt obligate la plata contributiilor sociale prevazute in titlul IX2 din Codul fiscal sunt incluse in categoria contribuabililor la sistemele de asigurari sociale din Romania.
In anul 2011, pentru indemnizatia primita de administrator, societatea avea obligatia retinerii si declararii urmatoarelor contributii:
- contributia de asigurari sociale de sanatate (individuala - potrivit art. 296^4 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal si datorata de angajator - potrivit art. 296^5 alin. (1) din Codul fiscal);
- contributia pentru concedii si indemnizatii - potrivit art. 29616 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<