Fondul Monetar International considera prematura reducerea ratelor dobanzilor in Romania, intrucat anticipeaza o revenire pe crestere a ratei inflatiei in a doua parte a anului si la inceputul anului viitor. "Cred ca FMI vede o revenire a inflatiei in a doua parte a anului si a doua jumatate a anului viitor si, in acest context, o reducere a dobanzilor pare mai degraba ca tine cont de trecut decat de viitor", a declarat, ieri, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola.
El a aratat ca inflatia la sfarsit de an este anticipata la 4,5-5,5%, fata de 3,77% la finele lunii aprilie. Tinta oficiala a Bancii Nationale a Romaniei este de 3-5%.
Ansola a subliniat ca nu se refera la o anumita reducere de dobanzi, ci la ideea generala, si a recomandat bancii centrale sa tina cont mai mult de evolutiile viitoare.
Masurile de creditare nu vor influenta prea mult piataNoile masuri administrative anuntate de BNR in privinta creditarii nu vor influenta prea mult evolutia creditului neguvernamental, intrucat bancile vor trece de la politica "exportului" de portofolii de credite la inregistrarea lor in bilanturile proprii, apreciaza Fondul.
"Decizia BNR de eliminare a masurilor administrative si lasarea bancilor sa decida asupra noilor norme este modul corect in care trebuia sa se procedeze. Bancile trebuie sa aiba, insa, proceduri bune de administrare a riscurilor", a declarat marti, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola.
El a explicat ca vechile norme au facut ca bancile sa evite masurile BNR prin exporturi de credite, apreciind ca avansul imprumuturilor nu va fi semnificativ dupa relaxarea normelor. "Acum, ca nu mai exista masuri administrative, totul va fi vizibil si suma (creditelor - n.r.) nu va creste semnificativ", a mai spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a mai apreciat ca rezervele minime obligatorii, una dintre ultimele masuri administrative ale bancii centrale, trebuie reduse cu precautie.
Economia, neafectata de scandalurile politiceSituatia politica nu pare sa fi afectat economia romaneasca, iar fluxurile de investitii straine directe par sa continue, a declarat Juan Jose Fernandez Ansola.
"Situatia politica nu pare a afecta economia. Nu am vazut prea multe efecte si nu pe crestere economica. Investitiile par a continua", a spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a aratat ca investitorii se concentreaza pe termen lung in Romania si se asteapta ca situatia se va calma.
"Sper ca acest lucru (reducerea tensiunilor politice - n.r.) se va intampla", a mai aratat Fernandez Ansola.
Boardul FMI a discutat, saptamana trecuta, raportul privind consultari macroeconomice anuale cu autoritatile romane.
Deficitele se vor incadra in tinteDeficitul de cont curent al Romaniei si deficitul bugetar vor creste in acest an comparativ cu anul trecut, fara sa depaseasca insa estimarile oficiale, a declarat marti, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola.
El a aratat ca deficitul de cont curent va urca la 11,5% din PIB, de la 10,3% anul trecut.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, pentru care autoritatile romane au stabilit un plafon de 2,8% din PIB, peste deficitul de 1,7% din PIB consemnat anul trecut, Ansola a afirmat ca acesta se va incadra in tinta.
Astfel, deficitul va fi sub pragul de 3% stabilit de Uniunea Europeana in Pactul de Stabilitate si Dezvoltare si va respecta unul dintre criteriile pentru adoptarea monedei unice europene.
Deficitul de cont curent si presiunile inflationiste raman periculoaseDeficitul de cont curent si presiunile inflationiste - cauzate de cererea interna ridicata, avansul creditelor si al salariilor - si politica fiscala expansionista reprezinta riscuri cu care s-ar putea confrunta economia romaneasca, a declarat, marti, la Bucuresti, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola.
"Consiliul Director recomanda intarirea politicii fiscale, pentru a controla cererea, si adoptarea unor obiective fiscale prudente", a mentionat Fernandez Ansola, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca una dintre concluziile consultarilor se refera la cresterea veniturilor bugetare si la consolidarea sistemului de impozitare.
De asemenea, reprezentantii FMI sunt de parere ca Romania trebuie sa evite reevaluarea deficitului bugetar.
"Cresterea salariilor este incompatibila cu tintele Romaniei. Fondul recomanda o singura crestere pe an si aceasta trebuie sa fie moderata", a afirmat Fernandez Ansola.
Totodata, Fondul recomanda mentinerea deficitului bugetar in intervalul 1-1,5% din PIB, nivel inferior celui inregistrat in 2006.
Esential pentru contabili - Monografii contabile complete
Monografie Garantie Chirie Si Reglementari Cheie
Un contract de inchiriere implica, de cele mai multe ori, plata unei garantii de catre chirias, menita sa acopere eventualele daune sau neplati. Din punct de vedere contabil, aceasta garantie trebuie tratata cu atentie, avand un regim specific de inregistrare. In acest articol, prezentam aspecte contractuale importante si oferim o monografie clara pentru inregistrarea garantiei pentru chirie, conforma cu reglementarile contabile in vigoare.Garantie chirie: reglementari legislativeIn cazul unui...
vezi AICI monografia << Restituire Suma Necuvenita: Cont Contabil si Reglementari Cheie
In relatiile de munca pot aparea, uneori, erori sau situatii neprevazute care determina plata unor sume de bani catre salariat fara un temei legal. De la salarii platite in exces sau indemnizatii de concediu de odihna acordate eronate, aceste sume sunt considerate necuvenite si, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorul are dreptul sa solicite restituirea acestora. In acest articol prezentam principalele reglementari legale cu privire la returnarea sumelor necuvenite si contul in care se...
vezi AICI monografia << Monografie Constituire Provizioane Clienti Neincasati
Provizioanele reprezinta o componenta importanta a evidentei contabile si sunt utilizate pentru a reflecta obligatii sau pierderi viitoare certe sau probabile. Constituirea corecta a acestora ajuta companiile sa-si gestioneze riscurile financiare si sa respecte principiul prudentei.Cand se constituie provizioanele?Provizioanele se constituie atunci cand o entitate are o obligatie curenta (legala sau implicita) generata de un eveniment trecut, iar pentru solutionarea acesteia este probabil sa fie...
vezi AICI monografia << Venituri Din Alte Surse: Tratament Fiscal si Monografie Contabila
Conform Codului Fiscal din Romania, veniturile din alte surse reprezinta o categorie fiscala distincta, in cadrul careia sunt incluse toate veniturile obtinute de persoanele fizice care nu se incadreaza in alte categorii de venituri, cum ar fi: salarii, activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, pensii, investitii etc. In acest articol vom analiza tipurile de venituri din alte surse si tratamentul lor fiscal, oferind si un exemplu de monografie contabila.Ce sunt veniturile din alte...
vezi AICI monografia << Drepturi Salariale Castigate In Instanta: Monografie Contabila Si Tratament Fiscal
Drepturile salariale castigate in instanta de catre angajati genereaza obligatii clare pentru angajatori, nu doar din punct de vedere juridic, ci si fiscal-contabil. Aceste sume trebuie tratate ca venituri salariale, impozitate si inregistrate corespunzator, inclusiv cu dobanzile legale aplicabile. In acest articol analizam regimul fiscal al acestor plati si prezentam un studiu de caz practic cu monografie contabila.Tratament fiscal si contabil drepturi salariale castigate in instantaDrepturile...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Achizitie Actiuni - Aspecte Cheie
Achizitia de actiuni reprezinta o operatiune frecventa in activitatea companiilor care doresc sa isi diversifice investitiile sau sa dobandeasca controlul asupra altor entitati. Din punct de vedere contabil, o astfel de tranzactie implica o serie de inregistrari specifice, in functie de natura actiunilor achizitionate (listate sau nelistate), scopul detinerii acestora si sursa de finantare utilizata. In acest articol prezentam principalele aspecte contabile legate de achizitia de actiuni, cu...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Ajustare TVA Stoc Marfa: Studii De Caz
Ajustarea TVA aferenta stocurilor de marfa este o operatiune contabila importanta, care trebuie tratata cu atentie pentru a respecta prevederile fiscale si a evita erorile in evidenta contabila. In acest articol, prezentam studii de caz relevante ce contin monografii contabile cu ajustarea de TVA pentru un stoc de marfa.Cand se face ajustarea de TVA?Ajustarea TVA in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital, este reglementata de art. 304 alin (1) din Codul...
vezi AICI monografia << Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier Taxe si Impozite implineste 30 de ani!
Rentrop & Straton, cea mai cunoscuta companie din Romania din domeniul informatiilor specializate, aniverseaza 30 de ani de existenta.Sunt 30 de ani in care aceasta companie mixta romano-germana a sprijinit in mod profesionist dezvoltarea sanatoasa a mediului antreprenorial, realizand peste 6.100 de produse destinate firmelor romanesti si profesionistilor din domenii vitale ale economiei: fiscalitate, contabilitate, legislatia muncii, resurse umane, protectia datelor etc.6.100 de...
vezi AICI monografia << Reevaluarea Imobilizarilor Corporale: Monografie Contabila si Aspecte Fiscale Importante
Reevaluarea imobilizarilor corporale se efectueaza pentru a reflecta in contabilitate valoarea justa a acestora, in conformitate cu realitatea economica si cu evolutiile pietei. Aceasta operatiune este necesara atunci cand exista diferente semnificative intre valoarea contabila si valoarea de piata a activelor, astfel incat situatiile financiare sa ofere o imagine fidela si relevanta pentru utilizatori. In acest articol vom prezenta aspecte cheie ce trebuie avute in vedere la aceasta operatiune...
vezi AICI monografia << Monografie Contabila Casare Mijloace Fixe: Cum Se Inregistreaza Scoaterea Din Uz A Activelor
Casarea mijloacelor fixe este o operatiune contabila esentiala care marcheaza scoaterea definitiva din functiune a unor active ale unei entitati, fie din cauza uzurii fizice sau morale, fie pentru ca nu mai sunt eficiente economic.In acest articol, vom prezenta aspecte cheie cu privire la procedura de casare a mijloacelor fixe si vom oferi exemple de monografii contabile.Procedura de casare a mijloacelor fixeConform prevederilor din OMFP 2861/ 2009 privind inventarierea, scoaterea din functiune...
vezi AICI monografia <<